H κυβέρνηση της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να απαγορεύσει τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, προκαλώντας αναταραχή στην αγορά των εικονικών νομισμάτων και μεγάλη πτώση των τιμών του Bitcoin, καθώς οι αστυνομικές και φορολογικές Αρχές της χώρας έκαναν εφόδους σε τοπικά χρηματιστήρια με την κατηγορία της φοροδιαφυγής.

Η λήψη μέτρων στη Νότια Κορέα, μία βασική πηγή της παγκόσμιας ζήτησης για κρυπτονομίσματα, ήρθε σε μία περίοδο που οι αρμόδιες Αρχές σε όλο τον κόσμο πασχίζουν να ρυθμίσουν ένα στοιχείο ενεργητικού, η αξία του οποίου εκτοξεύθηκε στα ύψη πέρυσι.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Παρκ Σανγκ-κι δήλωσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα νόμο για την απαγόρευση των εικονικών νομισμάτων στα εγχώρια χρηματιστήρια. «Υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες σχετικά με τα εικονικά νομίσματα και το υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζει βασικά ένα νόμο για την απαγόρευση των συναλλαγών κρυπτονομισμάτων μέσω των χρηματιστηρίων», δήλωσε ο Παρκ σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του υπουργείου.

Αξιωματούχος του γραφείου Τύπου είπε ότι η προτεινόμενη απαγόρευση ανακοινώθηκε μετά από «αρκετή συζήτηση» με άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, περιλαμβανομένων του υπουργείου Οικονομικών και των χρηματοπιστωτικών ρυθμιστικών Αρχών. Το νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφισθεί από την πλειοψηφία των 297 μελών της Βουλής της Νότιας Κορέας, μία διαδικασία που μπορεί να χρειασθεί μήνες ή και χρόνια.

Η σκληρή στάση της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας προκάλεσε μαζικές πωλήσεις του bitcoin στα εγχώρια και ξένα χρηματιστήρια, όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η τιμή του στα εγχώρια χρηματιστήρια έκανε βουτιά έως και 21% το μεσημέρι στα 18,3 εκατ. γουόν (12.638,52 στερλίνες) μετά τις δηλώσεις του υπουργού, ενώ εξακολουθεί να διαμορφώνεται περίπου 30% υψηλότερα σε σχέση με άλλες χώρες.

Το bitcoin υποχωρούσε πάνω από 10% στο χρηματιστήριο Bitstamp του Λουξεμβούργου, στα 13.199 δολάρια, έχοντας προηγουμένως μειωθεί έως και τα 13.120 δολάρια, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 2 Ιανουαρίου.