Ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας στην καλύτερη περίπτωση το 2012 σε σύγκριση με το β’ εξάμηνο του 2011 θα είναι «ελαφρά ανώτερος» δήλωσε σήμερα στην Ουάσινγκτον ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής τράπεζας (Fed) Μπεν Μπερνάνκι, καταθέτοντας στην Επιτροπή χρηματοπιστωτικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι επί του παρόντος δεν εκπληρώνεται ο στόχος της Fed θέτει για ρυθμό ανάπτυξης 2% σε ετήσια βάση.

Ο Μπερνάνκι έκρινε ότι από την ανατίμηση των καυσίμων κίνησης (οριακά στα 4 δολάρια το γαλόνι βενζίνης στα πρατήρια) «δεν προκλήθηκε πληθωριστική έξαρση ικανή να απειλήσει την αγοραστική δύναμη των ‘νοικοκυριών’ μακροπρόθεσμα».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «θα φροντίσουμε το επίπεδο του πληθωρισμού (…) να είναι συγκρατημένο».

Μιλώντας για την ανεργία, ο κ. Μπερνάνκι προέβλεψε υποχώρηση του σήμερα «απαράδεκτα υψηλού ποσοστού ανέργων», το οποίο τον Ιανουάριο υπολογίστηκε πως ανέρχεται σε 8,3% του ενεργού εργατικού δυναμικού.

«Η κατάσταση στην αγορά εργασίας σήμερα απέχει από τη φυσιολογική» επισήμανε ο πρόεδρος της Fed.

«Η συρρίκνωση της ανεργίας θα προέλθει από την ισχυρή ζήτηση και παραγωγικότητα, τον εντονότερο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας μας», πρόσθεσε ο Μπερνάνκι.