Ο εκπρόσωπος των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας, Τσαρλς Νταλάρα, δήλωσε σήμερα πεπεισμένος για την επιτυχία της ανταλλαγής του ελληνικού χρέους σε εθελούσια βάση, χωρίς να χρειαστεί η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει εξαναγκασμό.

«Ελπίζουμε ότι η πιθανότητα να μην ολοκληρωθεί αυτό με μια εθελοντική διαδικασία είναι πολύ μικρή», δήλωσε ο Νταλάρα, πρόεδρος του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF), στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για την αποδέσμευση του δεύτερου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας.

Η συμφωνία προβλέπει την παραγραφή περίπου 107 από τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ του ελληνικού κρατικού χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές, ένα ποσό πρωτοφανές σε αναδιάρθρωση κρατικού χρέους ή χρεοκοπία.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα πως θα παρουσιάσει «γρήγορα» ένα νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο με το οποίο θα θεσπίζονται στα ομόλογα οι ρήτρες συλλογικής δράσης.

Οι ρήτρες αυτές υπάρχουν στα περισσότερα κρατικά ομόλογα και επιτρέπουν να επεκτείνεται μια πρόταση αποδεκτή τουλάχιστον από ένα προκαθορισμένο ποσοστό των πιστωτών, στο σύνολο των κατόχων ομολόγων.

Ο κ. Νταλάρα και ο έτερος εκπρόσωπος των πιστωτών, ο τραπεζίτης της BNP Paribas Ζαν Λεμιέρ, επανέλαβαν ότι έγκειται στην ελληνική κυβέρνηση να προσδιορίσει πώς λογαριάζει να επιτύχει το ζητούμενο ποσοστό συμμετοχής στην ανταλλαγή.

«Οι ρήτρες συλλογικής δράσης είναι ένα θέμα για τους Έλληνες», εκτιμά ο Λεμιέρ.

Ωστόσο ο Τσάρλς Νταλάρα παραδέχθηκε πως «κατ’ αρχήν» η εισαγωγή αναδρομικά ρητρών συλλογικής δράσης «είναι μια ιδέα που δεν είναι καθόλου δελεαστική».

Όπως είπε ο κ. Νταλάρα, η συμφωνία που συνήφθη σήμερα για να αποδεσμευτεί το δεύτερο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας δεν αποτελεί ένα «οριστικό σημείο καμπής» για τη ζώνη του ευρώ, αλλά ένα στάδιο που θα πρέπει να συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, δήλωσε ο εκπρόσωπος των ιδιωτών πιστωτών Τσαρλς Νταλάρα.

«Δεν θα έλεγα πως πρόκειται για ένα οριστικό σημείο καμπής, αλλά αισθάνομαι πως θα εγγραφεί σε μια διαδικασία αλλαγής», εξήγησε ο πρόεδρος του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF).

«Η απουσία λύσης στην κρίση του ελληνικού χρέους βαραίνει πάνω στην ευρωζώνη σχεδόν συνεχώς εδώ και δύο χρόνια», υπενθύμισε ο ένας από τους δύο εκπροσώπους των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας μαζί με τον τραπεζίτη της BNP Paribas, Ζαν Λεμιέρ.

«Ο Ζαν κι εγώ ταξιδεύουμε πολύ και έχουμε δει σε ποιο σημείο η ανικανότητα των αρχών της ευρωζώνης και ημών μαζί τους, δεν θέλω να κατηγορήσω κανένα, να βρουν ένα πεδίο συνεννόησης προκάλεσε τη διαρκή αμφιβολία των επενδυτών και αυτών που δραστηριοποιούνται στις αγορές παντού στον κόσμο», πρόσθεσε ο Νταλάρα.

Για τον εκπρόσωπο των ιδιωτών πιστωτών, τα έκτακτα μέτρα που εληφθησαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τους τελευταίους μήνες και η σημερινή συμφωνία για την Ελλάδα «έθεσαν τους σπόρους για να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στη ζώνη του ευρώ».