Ο κίνδυνος μιας στάσης πληρωμών της Ελλάδας στις προθεσμίες αποπληρωμής των δανείων της αποφεύχθηκε χάρη στη συμφωνία που επιτεύχθηκε νωρίτερα σήμερα για ένα δεύτερο σχέδιο διάσωσης της χώρας, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Η συμφωνία, η οποία συνήφθη από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, «κλείνει την πόρτα στο σενάριο μιας στάσης πληρωμών με όλες τις σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες που θα είχε αυτή», δήλωσε ο Μπαρόζο σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτήρισε «ουσιαστικό βήμα προς τα μπροστά» τη συμφωνία για το νέο πακέτο βοήθειας που επιτεύχθηκε μερικές ώρες νωρίτερα σήμερα από τις χώρες της ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι αυτή θα επιτρέψει στην Ελλάδα «να οικοδομήσει μια πιο σταθερή οικονομία, ικανή να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και ανάπτυξη».

«Δεν υπήρχε εναλλακτική λύση στη δημοσιονομική σταθεροποίηση και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα (…) Πιστεύω ότι το μήνυμα αυτό πρέπει να είναι σαφές. Και ο καλύτερος τρόπος να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα είναι να πούμε την αλήθεια», προσέθεσε ο Μπαρόζο.

Εν τω μεταξύ, την ικανοποίησή του για τη συμφωνία αυτή εξέφρασε σήμερα και ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η συμφωνία αυτή αποδεικνύεται «λογική όσον αφορά την κατάσταση της Ελλάδας», σημείωσε.

«Βεβαίως ο ελληνικός λαός αντιμετωπίζει δύσκολες αποφάσεις, αλλά δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα είχε άλλες επιλογές», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το «μεγάλο βήμα προς τα μπροστά» που έγινε για την επίλυση της κρίσης στην ευρωζώνη.

Η Βρετανία δεν είναι μέλος της ζώνης του ευρώ.