Υπό τον τίτλο «Quo Vadis Europe» το έγκυρο πληροφοριακό δελτίο ενημέρωσης Europolitique δημοσιεύει άρθρο, το οποίο αναφέρει ότι οι πολιτικοί και οι διπλωμάτες στις Βρυξέλλες δεν κρύβουν πλέον τη βαθύτερη πεποίθησή τους ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σωθεί με τη μερική ή ολική αναδιάρθρωση του χρέους της και ότι για την ενίσχυση της χώρας απαιτείται μία βοήθεια αναπτυξιακή.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ευρωπαϊκή κοινότητα θα έπρεπε να κινητοποιηθεί για την προώθηση ενός σχεδίου «τύπου Μάρσαλ» και όχι να ζητά από τους Έλληνες να αυτοκτονήσουν, αναφέρει το δελτίο.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι, κατά την Europolitique, το γεγονός ότι «τίθεται σε αμφισβήτηση η ικανότητα της ΕΕ να βοηθά αποτελεσματικά ένα από τα μέλη της».

Η Europolitique υποστηρίζει ότι η ΕΕ έχει συμφέρον να ενεργοποιήσει μαζικά κεφάλαια, προκειμένου να βοηθήσει την ανασυγκρότηση της Ελλάδας, τόσο σε επίπεδο διοίκησης, όσο και σε επίπεδο οικονομίας. Κι αυτό για δύο λόγους: πρώτον για να αποφύγει τις συνέπειες από μία ελληνική πτώχευση (που θα ήταν παγκόσμιες) και δεύτερον για να μη θέσει σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο την αξιοπιστία της ευρωζώνης, δηλαδή την ίδια την ύπαρξή της.

Η παραμονή της Ελλάδας μέσα στην ευρωζώνη είναι ζωτικής σημασίας και για την ίδια τη χώρα και για την ευρωζώνη στο σύνολό της, σημειώνει η Europolitique.

Συνεχίζοντας η Europolitique επισημαίνει τα εξής: «ενώ, όμως, τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης δημιούργησαν, με την πολιτική που ακολουθούν, ένα αδιέξοδο και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δείχνουν να έχουν στερέψει από ιδέες, από την πλευρά του Ευρωκοινοβουλίου έχουν έρθει πρόσφατα μερικές ενδιαφέρουσες προτάσεις.

Η ομάδα του ADLE για παράδειγμα, μετά την επιστροφή της από την Αθήνα, ζήτησε από την ΕΕ ‘να δεσμευθεί για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη’ και από την Τρόϊκα να παραδεχθεί ότι η ασταμάτητη επιβολή και προσθήκη νέων φόρων δεν θα βοηθήσουν την Ελλάδα, η οποία έχει, κυρίως, ανάγκη από διαρθρωτικές αλλαγές και παραγωγικές επενδύσεις».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.