Κατά 12,9% μειώθηκαν οι επενδύσεις στην Ελλάδα το 2011, κατά 13,3% είχαν μειωθεί το 2010. Αν ληφθεί υπόψη η εκτίμηση για μείωση 4% το 2012, αθροιστικά στην τριετία η μείωση θα ξεπεράσει το 30%.

Η κυβέρνηση θα ψηφίσει τον επόμενο μήνα νομοθεσία που διευκολύνει τις επενδύσεις και τις εξαγωγές ενώ η βασική αλλαγή που προωθεί η τρόικα συνίσταται στην βελτίωση του επενδυτικού νόμου. Στόχος είναι να επιχορηγούνται πλέον περισσότερα έργα, με λιγότερα χρήματα ανά έργο και με λιγότερες χρηματοπιστωτικές επενδύσεις.

Στο ίδιο πλαίσιο θα ενισχυθούν οι επενδύσεις που πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στον αναπτυξιακό νόμο 3908/11, με τη μορφή φορολογικής απαλλαγής, που συνίσταται στην απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρων κερδών τα οποία προκύπτουν με βάση τη φορολογική νομοθεσία από το σύνολο των δραστηριοτήτων της επιχείρησης.

Ο νέος επενδυτικός νόμος θα δίνει προτεραιότητα σε βιώσιμες επενδύσεις που ενισχύουν την παραγωγικότητα, την εξωστρέφεια και ελκυστικότητα της χώρας και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής.