Τα κράτη πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να δεχθούν την απομείωση του ελληνικού χρέους, όπως οι ιδιωτικές τράπεζες, δηλώνει σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα στην αυστριακή εφημερίδα Standard, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Χωρίς να αναφέρεται σε αριθμούς, ο Γιουνκέρ θεωρεί ότι, μετά από ενδεχόμενη συμφωνία, οι διαπραγματεύσεις για την οποία βρίσκονται εξέλιξη, ανάμεσα στην Αθήνα και τις ιδιωτικές τράπεζες για την απομείωση κατά 50% του ελληνικού χρέους, τα κράτη «θα πρέπει να εξετάσουν εάν είναι αναγκαία μία κρατική βοήθεια». Διότι, δηλώνει, ο στόχος της μείωσης του ελληνικού δημοσίου ελλείμματος στο 120% του ΑΕΠ, σε επίπεδο δηλαδή που θεωρείται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βιώσιμο, αλλά και αναγκαίος όρος για την αποδέσμευση των απαραίτητων πόρων για τη στήριξη της Ελλάδας, δεν θα έχει πλήρως επιτευχθεί μόνο με την απομείωση του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ιδιωτικές τράπεζες.

Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι τίθεται επίσης το θέμα της συμβολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία κατέχει περίπου 45 δισεκατομμύρια ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, στις προσπάθειες αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Μέχρι σήμερα η ΕΚΤ έχει αρνηθεί να συμμετάσχει στη διαδικασίας απομείωσης του ελληνικού χρέους, η οποία αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους ιδιώτες πιστωτές , οι οποίοι εκπροσωπούνται από το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο.

Από την πλευρά του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει τους επίσημους πιστωτές να δεχθούν να συμμετάσχουν, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο, στην απομείωση του ελληνικού χρέους.