Την ανησυχία του για την πορεία της οικονομίας εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «κάθε μέρα που περνά η κατάσταση της πραγματικής οικονομίας επιδεινώνεται».

Όπως είπε τα δημόσια έσοδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, μειώθηκαν τον Ιούλιο κατά 7% θέτοντας το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού εκτός στόχου.
Οι έμμεσοι και άμεσοι φόροι εκτίναξαν τον πληθωρισμό στο 5,5%, γεγονός που επιδρά αρνητικά και στον τζίρο των επιχειρήσεων, που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Η υποκατανάλωση αναγκάζει τις επιχειρήσεις σε απολύσεις και οι στρατιές των ανέργων πληθαίνουν θέτοντας σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή.

Τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη, ενώ η χρηματοδότηση αποτελεί πλέον απαγορευμένη πρακτική.

Όπως είπε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, «η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο ούτε ένα δευτερόλεπτο για επικοινωνιακά τρικ και θερινές διακοπές. Το Ε.Β.Ε.Α. για πολλοστή φορά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και απαιτεί αλλαγή του μείγματος της πολιτικής που εφαρμόζεται σήμερα. Είναι αδήριτη η ανάγκη να αναθεωρήσει η κυβέρνηση τη φοροεισπρακτική της πρακτική. Να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς για την παροχή ρευστότητας στην αγορά. Να «τρέξει» επιτέλους το ΕΣΠΑ και τον αναπτυξιακό νόμο που χρειάστηκε ένα ολόκληρο χρόνο για να βγει απλά στη διαβούλευση. Να προχωρήσει στην πραγματική και ουσιαστική απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων».