Συνεχίζει την πολιτική στήριξης της ισοτιμίας του δηναρίου η Κεντρική Σερβική Τράπεζα και χθες διατέθηκε ρευστότητα 10 εκατ. ευρώ, προκειμένου να σταθεροποιήσει την ισοτιμία του σερβικού νομίσματος έναντι του ευρώ.

Οι τάσεις κερδοσκοπίας έναντι του σερβικού νομίσματος συνεχίζονται, καθώς έχει προ πολλού ξεπεραστεί το ψυχολογικό όριο της ισοτιμίας ευρώ/δηναρίου 1/100. Η Κεντρική Σερβική Τράπεζα έχει διαθέσει από τις αρχές του 2010 οικονομική ρευστότητα άνω του ενός δισ. ευρώ.

Ο κεντρικός στόχος της υποστήριξης της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δηναρίου από την Κεντρική Σερβική Τράπεζα εντοπίζεται στη σταθερότητα των τιμών των προϊόντων στην εσωτερική σερβική αγορά αλλά και στις εξαγωγικές αγορές των σερβικών προϊόντων.

Σημαντικό μέρος των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Σερβίας, που εισρέουν μέσω του διεθνούς δανεισμού, διατίθενται για τη σταθερότητα του σερβικού νομίσματος.

Από την άλλη μεριά, η υποτίμηση του δηναρίου ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των σερβικών εξαγωγών, εξέλιξη που μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην εισροή ξένου συναλλάγματος αλλά και στη μείωση των ελλειμμάτων.