Επίδομα ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες

Κατατίθεται νομοσχέδιο στη Βουλή


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
7:15
11/08/2017
Επίδομα ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες
6
loading

Νομοσχέδιο με εργασιακές αλλά και ασφαλιστικές διατάξεις, αναμένεται να καταθέσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στο τέλος Αυγούστου ή τον Σεπτέμβριο στη Βουλή, με στόχο τη θωράκιση της εργατικής νομοθεσίας αλλά και την επίλυση προβλημάτων που διαπιστώθηκαν κατά την υλοποίηση των τελευταίων ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων.

Μεταξύ των διατάξεων που προωθούνται, είναι αυτή που θα αποδεσμεύει την ασφάλιση από την ιδιότητα, στους κλάδους των μηχανικών και των νομικών, ώστε να μην υποχρεώνονται οι συγκεκριμένοι επιστήμονες-αυτοαπασχολούμενοι στην καταβολή εισφορών, στην περίπτωση που δεν έχουν εισόδημα από την άσκηση του επαγγέλματός τους.

Στο σχέδιο νόμου που βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας από την αρμόδια υπουργό Εφη Αχτσιόγλου, με στόχο να κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μόλις ξεκινήσουν οι εργασίες της, περιλαμβάνεται επίσης μια σειρά από εργασιακές διατάξεις για την απλήρωτη και αδήλωτη εργασία, όπως για παράδειγμα η υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν ηλεκτρονικά και εκ των προτέρων τις υπερωρίες στο σύστημα Εργάνη.

Επίσης, θα προβλεφθεί ο αποκλεισμός των επιχειρηματιών που παρανομούν, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, από κοινοτικά κονδύλια  και δημόσιους πόρους.

Στο υπό κατάρτιση σχέδιο νόμου, σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχει διάταξη με την οποία θα βελτιώνονται οι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής από τον ΟΑΕΔ επιδόματος ανεργίας προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Ελέγχουν το 2018 τα εισοδήματα της φορ δήλωσης του 2015 – καλά κρασιά

  http://www.oaed.gr/boethema-anergias

  β. Το συνολικό ατομικό καθαρό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή της τελευταίας διετίας από το έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 20.000 €, και το συνολικό οικογενειακό καθαρό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή της τελευταίας διετίας από το έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 30.000 €.

  Ακολουθούν ενδεικτικά παραδείγματα προσκομιστέων ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΩΝ για τα ημερολογιακά έτη 2016, 2017 και 2018:

  Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν εντός του ημερολογιακού έτους 2016, θα πρέπει να προσκομισθούν τα ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ με την αντίστοιχη ένδειξη «ΦΟΡ. ΕΤΟΣ 2014» και «ΟΙΚ. ΕΤΟΣ 2014»
  Για αιτήσεις που θα υποβληθούν εντός του ημερολογιακού έτους 2017, θα πρέπει να προσκομισθούν τα ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ με την αντίστοιχη ένδειξη «ΦΟΡ. ΕΤΟΣ 2015» και «ΦΟΡ. ΕΤΟΣ 2014»
  Για αιτήσεις που θα υποβληθούν εντός του ημερολογιακού έτους 2018, θα πρέπει να υποβληθούν τα ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ με την αντίστοιχη ένδειξη «ΦΟΡ. ΕΤΟΣ 2016» και «ΦΟΡ. ΕΤΟΣ 2015».

 2. avatar πατεριτσα

  επειδη τελειωσανε με τους ανεργους που παιρνουν ολοι ειπαν να φανουν κουβαρνταδες....[...]

 3. avatar Τασος Καποιος

  Καιρός ήταν πιά, είναι παραλογο μηχανικός ο οποίος δεν έλαβε καμμία αμοιβή όλο τον χρόνο να αναγκαζεται να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές απο 3000 και 5000 € τις οποίες αν δεν ήθελε να τις καταβάλει θα επρεπε να είχε διακόψει την δραστηριότητα του (λες και μπορει να μαντέψει τι θα τζίρο θα κάνει τον χρόνο που έρχεται) ενω θα έπρεπε να είναι προαιρετική η καταβολή ασφαλίστρων για αυτές τις περιπτώσεις.Θα επρεπε επίσης για αυτούς τους ανθρώπους να καταργηθεί και η εισφορά αλληλεγγύης,γιατί αν δεν εχεις εισόδημα τοτε είσαι εσύ που χρειάζεσαι αλληλεγγύη.

 4. avatar Βασίλειος ο Β’

  Γιατί δεν μειώνετε απλά τους υπέρογκους φόρους που βάλατε, ώστε να μην μένουν άνεργοι οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες? Μήπως γιατί είστε αριστεροί κρατιστές?

 5. avatar Χρήστος Σταράτος

  Σε σωστή κατεύθυνση δείχνει αυτό το προσχέδιο.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει