Απάντηση σε δημοσίευμα εφημερίδας αναφορικά με τη χθεσινή του δήλωση για την εμμισθοποίηση των άμισθων υποθηκοφυλακείων, έδωσε σήμερα το βράδυ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γεώργιος Σάρλης. Μέσω της σχετικής τοποθέτησης ανέφερε ότι «με έκπληξη» διαπίστωσε πως έτυχε παρουσίασης με τρόπο που δεν αντιστοιχούσε στο περιεχόμενό της.

Ο γενικός γραμματέας αναφέρει ότι «μέσω αυθαίρετων συμπερασμάτων, που εξήχθησαν “εμμέσως, πλην σαφώς”, επιχειρήθηκε να κατασκευαστεί μια εικόνα ανοίκειας έντασης και αντιπαράθεσης με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Είναι διαυγές σε τι στοχεύουν οι προσπάθειες εύκολης εξαγωγής ενδείξεων πολεμικών αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε εκπροσώπους θεσμικών πυλώνων της Δημοκρατίας από το κάθε τι, ακόμη και από εκεί που δεν θα μπορούσαν να εξαχθούν, δηλαδή από δηλώσεις με κύριο περιεχόμενο νομικές εκτιμήσεις».

Η δήλωσή του, σημειώνει, «αναδείκνυε απλώς την αντίθεση δημοσιευμάτων προς το πρακτικό επεξεργασίας του Συμβουλίου της Επικρατείας βάσει του οποίου ως προς τις κρίσιμες διατάξεις του ίδιου του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος δεν τέθηκε ζήτημα μη νομιμότητας ή αντισυνταγματικότητας που θα απέτρεπε την εφαρμογή του, αφού καταληκτικά θεωρήθηκε ότι «ευρίσκουν νόμιμο εξουσιοδοτικό έρεισμα στις διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 1 του α.ν. 811/1971 και είναι σύμφωνες τόσο με τις ουσιαστικές διατάξεις του άρθρου 4 του ως άνω νόμου όσο και με τις διατάξεις του Συντάγματος εν γένει», και, συνεπώς, ότι αυτό «μπορεί νομίμως να δημοσιευθεί».

Σε κάθε περίπτωση, «η προσπάθεια του υπουργείου για την αποκατάσταση της ορθής λειτουργίας των υποθηκοφυλακείων συνδέεται με τον κοινό για όλους τους παράγοντες της Δικαιοσύνης στόχο να διαφυλαχθούν διαχρονικά σημαντικοί για τη δικαστική λειτουργία θεσμοί με ιδιαίτερη κοινωνική αναφορά και χρησιμότητα», προσθέτει ο κ. Σαρλής.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας αναφέρει ότι «η αξιοποίηση των πρακτικών επεξεργασίας του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης και οι περαιτέρω αναγκαίες πρωτοβουλίες θα επιτρέψουν τη γρήγορη ολοκλήρωσή της».