Το παράδοξο του τουρισμού το 2016: Περισσότερες αφίξεις, λιγότερα έσοδα

Ανάλυση της Τράπεζας της Ελλάδος


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
16:26
30/06/2017
Το παράδοξο του τουρισμού το 2016: Περισσότερες αφίξεις, λιγότερα έσοδα
3
loading

H βασική αιτία μείωσης των ταξιδιωτικών εσόδων στην Ελλάδα το 2016 είναι η πτώση των τιμών διανυκτέρευσης στα καταλύματα, ιδιαίτερα την περίοδο αιχμής, γεγονός που συνέβαλε σημαντικά στη συνολική μείωση των ταξιδιωτικών εσόδων.

Αυτό αναφέρεται στα συμπεράσματα ανάλυσης της Τράπεζας της Ελλάδος, με θέμα «το παράδοξο του Τουρισμού το 2016: Περισσότερες αφίξεις, λιγότερα έσοδα» που περιλαμβάνεται στην έκθεση Νομισματικής Πολιτικής που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Συνοπτικά, η εμπειρική ανάλυση των στοιχείων για τον τουρισμό το 2016 δείχνει ότι οι διανυκτερεύσεις και όχι οι αφίξεις έχουν ισχυρότερη συσχέτιση με τα ταξιδιωτικά έσοδα και η αύξηση των αφίξεων (και των διανυκτερεύσεων) σημειώθηκε κυρίως σε περιόδους, κατά τις οποίες οι τιμές διανυκτέρευσης ήταν χαμηλές.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις δύο παραμέτρους, καθώς και άλλες μεταβολές στην αγορά τουρισμού, η ΤτΕ διαπιστώνει ότι βασική αιτία μείωσης των ταξιδιωτικών εσόδων στην Ελλάδα το 2016, είναι η πτώση των τιμών διανυκτέρευσης στα καταλύματα, ιδιαίτερα την περίοδο αιχμής, γεγονός που συνέβαλε σημαντικά στη συνολική μείωση των ταξιδιωτικών εσόδων.

Επίσης, η γενική μείωση στις δαπάνες ανά ταξίδι, αποτυπώνει επιπρόσθετα μια παγκόσμια τάση στον κλάδο του τουρισμού, προς οικονομικότερες τουριστικές προτάσεις σε νοικοκυριά χαμηλότερου εισοδήματος. Η μείωση ενδεχομένως συνδέεται με τις πολιτικές εξελίξεις και την αβεβαιότητα που χαρακτήρισε την οικονομική δραστηριότητα σε αρκετές χώρες από τις οποίες προέρχονται οι ταξιδιώτες. Για την Ελλάδα, η δαπάνη ανά ταξιδιώτη σχετίζεται επίσης με τη χώρα προέλευσης και τους προορισμούς που επισκέπτονται στην Ελλάδα οι ταξιδιώτες.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
  1. avatar rockenrolla

    Τι βλακείες ....νοικιαζω 150 ξαπλωτρες κοβω γυρω

  2. avatar το μαυρο παει συνεφο

    ειμαι Παρο και σε οσα εστιατορια εχω παει αποδειξη δεν εχουν κοψει. παει το μαυρο συνεφο αδελφιαααα.....

  3. avatar Σιγά το παράδοξο

    Αφού έχουν αγοράσει ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις ξένοι. Έρχονται τουρίστες και τα χρήματα τα δίνουν εκεί

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει