Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα ότι η Μεγάλη Βρετανία «δεν έχει αποκλειστεί» από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά την αντίθεση του στην προτεινόμενη αλλαγή της Συνθήκης στις Βρυξέλλες.

«Δεν έχουμε εξαιρεθεί, είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είμαστε ηγετικό μέλος της ενιαίας αγοράς», δήλωσε ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική συνέντευξη στις Βρυξέλλες μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, πριν επιστρέψει στο Λονδίνο.

«Βεβαίως, αυτό αντιπροσωπεύει μια αλλαγή στις σχέσεις μας με την Ευρώπη», εκτίμησε σχετικά με την άρνησή του να δεχτεί μια αλλαγή και με τους 27 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Όμως η καρδιά της σχέσης μας -η ενιαία αγορά, το εμπόριο, οι επενδύσεις, η ανάπτυξη, η απασχόληση- παραμένει η ίδια», έκρινε ο συντηρητικός πρωθυπουργός.

«Σε θέματα άμυνας, είμαστε το κυριότερο (Ευρωπαϊκό) μέλος στο ΝΑΤΟ, σε θέματα ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, είμαστε ένας από τους κύριους παίκτες», τόνισε.

«Αλλά δεν είμαστε στο ενιαίο νόμισμα, δεν θέλουμε να είμαστε, δεν είμαστε στη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας του Σένγκεν και είμαι ευτυχής γιατί θέλω να χρησιμοποιούμε τα σύνορά μας για την προστασία μας από την παράνομη μετανάστευση, τα όπλα και τα ναρκωτικά», πρόσθεσε.

Κατά τη σύνοδο κορυφής για την κρίση, οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν σήμερα να ενισχυθεί η δημοσιονομική πειθαρχία στη ζώνη του ευρώ σε μια προσπάθεια να σωθεί το ενιαίο νόμισμα, αλλά απέτυχαν να το κάνουν και οι 27, λόγω της σύγκρουσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, του οποίου οι απαιτήσεις κρίθηκαν υπέρογκες.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησε το «Σίτι» του Λονδίνου να μπορεί να εξαιρεθεί αν κριθεί αναγκαίο από την ευρωπαϊκή επιτήρηση του χρηματοπιστωτικού τομέα.