Για «ναυάγιο» και «αποτυχία» μιλούν από το πρωί οι μεγαλύτερες ξένες εφημερίδες αναφερόμενες φυσικά στην άρνηση της Βρετανίας να συμφωνήσει στην αλλαγή των Συνθηκών της ΕΕ για αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία επικεντρώνεται ο ξένος Τύπος.

«Ο Κάμερον και ο Σαρκοζί συγκρούονται, στο πλαίσιο αντιπαράθεσης για τη συμφωνία για το ευρώ» αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

«Ο Ντέιβιντ Κάμερον είχε τοποθετηθεί στο κέντρο μιας λυσσαλέας διαμάχης με τον Νικολά Σαρκοζί, μετά την προσπάθεια του Παρισιού να απομονώσει τον (Βρετανό) πρωθυπουργό στη Σύνοδο της ΕΕ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Βρετανία επιθυμεί να απαλλάξει το Σίτι του Λονδίνου από όλους τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς» αναφέρει η εφημερίδα.

Με μια χαρακτηριστική γελοιογραφία, ο Στιβ Κάμπελ, κάνει το δικό του σχόλιο στην βρετανική εφημερίδα για το ρόλο της Μέρκελ ως «κυρίαρχου» και… δυνάστριας, αλλά συγχρόνως για την αδυναμία της να… σώσει το ευρώ.

«Η Βρετανία μένει εκτός της συμφωνίας για την οικονομική κρίση στην ΕΕ» γράφει το BBC, αναφερόμενο και στις δηλώσεις του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος είπε ότι «οι “απαράδεκτες” απαιτήσεις του Ντ. Κάμερον για εξαιρέσεις μπλόκαραν τη δυνατότητα πλήρους Συνθήκης».

«Αυξάνονται οι εντάσεις στη Σύνοδο της ΕΕ» είναι ο τίτλος της Wall Street Journal που αναφέρεται στην αποτυχία να συμφωνήσουν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ στην αλλαγή των Συνθηκών.

«Οι ηγέτες της ευρωζώνης καταλήγουν σε νέα συμφωνία, χωρίς τη στήριξη της Βρετανίας» γράφει το CNN.

Οι Financial Times γράφουν ότι η αποτυχία των «27» να καταλήξουν σε συμφωνία ενίσχυσε την απαισιοδοξία στην ΕΕ.

«Άρωμα αποτυχίας» βλέπει η ισπανική El Pais σχετικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου, γράφοντας ότι «οι χώρες του ευρώ θα προχωρήσουν χωρίς τη Βρετανία».

Η επίσης ισπανική El Mundo γράφει ότι «ο Κάμερον απορρίπτει την αλλαγή των Συνθηκών και η συμφωνία περιορίζεται σε 23 χώρες». Η εφημερίδα γράφει ότι Θαπατέρο και Μ.Ραχόι ήρθαν σε συνεννόηση πριν την Σύνοδο για να καθορίσουν τη θέση της Ισπανίας, δεδομένου ότι ο Ραχόι δεν έχει ακόμα αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού.

Spiegel: Η συμφωνία για την τροποποίηση της Συνθήκης της ΕΕ αρχικά απέτυχε, υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό. «Οι Βρετανοί θέτουν τον εαυτό τους… απέναντι. Το βράδυ της Παρασκευής, δεν υπήρξε συμφωνία σχετικά με τροποποίηση της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διάσωση του ευρώ. Πλέον επιχειρείται μια λύση εντός των 17 χωρών της Ευρωζώνης». Σε άλλο άρθρο του γερμανικού περιοδικού αναφέρεται ότι «η Μέρκελ καταστρέφει ό,τι έχουμε καταφέρει τόσα χρόνια».

«Οι διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ εκρήγνυνται!», υποστηρίζει η Bild. «Οι Βρετανοί βρίσκονται… εκτός των συνόρων. Η ΕΕ αντιμέτωπη με τη διάσπαση μετά την αποτυχία της συμφωνίας για την τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβώνας».

Welt: Η τροποποίηση της Συνθήκης της ΕΕ από τους 27 απέτυχε. «Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον έχει προφανώς σκοπό να σταθεί απέναντι στις προθέσεις Γαλλίας και Γερμανίας. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η Μεγάλη Βρετανία κατά τη διάρκεια της τροποποίησης των συμβάσεων είναι πλέον απούσα», παρατήρησε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος διπλωμάτης. Για «μικρή νίκη της Γερμανίας», κάνει λόγο η Welt, αναφορικά με τους περιορισμούς στα κρατικά χρέη και τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

Η Άγκελα Μέρκελ, που συμμετέχει στην σύνοδο κορυφής των 27 στις Βρυξέλλες, δεν είναι σίγουρη, γράφει η γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos, αν θα είναι πιθανό να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις της Ευρώπης μαζί με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή μέσω μίας συμφωνίας των 17 στην Ευρωζώνη.

«Μία σύνοδος, όλων των κινδύνων» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Le Figaro για τα πρώτα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, που θα καθορίσει για πολλούς μια νέα μορφή για την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Σε όλες τις γλώσσες, οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες μιλούν για “στάσεις διαπραγμάτευσης”. Όπως πριν από το εναρκτήριο λάκτισμα κάθε αθλητής προθερμαίνεται και ετοιμάζει τους μύες του», αναφέρει η εφημερίδα συγκρίνοντας τη Σύνοδο Κορυφής με έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. «Πρέπει να αντιμετωπίσουν το αγριεμένο κοινό, την ένταση του παιχνιδιού, αλλά όλοι ξέρουν ότι το τελικό παιχνίδι θα κρίνει την έκβαση. Όλοι περιμένουν τι θα γίνει στην γραμμή του τέρματος», σχολιάζει.

Η Libération, αναφέρει ότι ίσως τα σημερινά αποτελέσματα της συνόδου, θα αποτελούν τον τελευταίο γύρο πριν από τη «διάλυση». Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται για την «τελευταία τους ευκαιρία» και αυτό μπορεί αυτή τη φορά να είναι αλήθεια, σημειώνει.

Ως… το διαχειριστή ενός απέραντου «οίκου ανοχής» παρουσιάζει τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Mario Draghi, δημοσιογράφος του Economist σε άρθρο του μ τίτλο: «Pope Mario in the euro-bordello», δηλαδή «ο Παπα-Μάριος στον ευρω-οίκο ανοχής».