Σύμφωνα με το Γιώργο Παπακωνσταντίνου «ο πρώτος κύκλος έκλεισε», αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται και «αιχμή των παρεμβάσεων στο εξής θα είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές». Ο κ. Παπακωνσταντίνου προσδιόρισε σε 10 τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα υλοποιηθούν έως το τέλος του έτους και συγκεκριμένα:

1. Πάταξη της φοροδιαφυγής

2. Έλεγχος των δαπανών

3. Έλεγχος του κόστους της υγείας

4. Εφαρμογή αλλαγών στη δημόσια διοίκηση και το Καλλικράτη

5. Απελευθέρωση των αγορών και των κλειστών επαγγελμάτων

6. Αναδιάρθρωση του ΟΣΕ και των ΔΕΚΟ

7. Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων

8. Αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα

9. Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

10. Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τον έλεγχο των τιμών

Αναλυτικότερα στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης είναι η νέα φορολογική διοίκηση με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ο νέος προϋπολογισμός, ο έλεγχος των δαπανών και της σπατάλης στα νοσοκομεία και του κόστους υγείας, οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και τον Καλλικράτη, η απελευθέρωση των αγορών και των κλειστών επαγγελμάτων (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, φαρμακεία, ορκωτοί λογιστές, κ.λπ.), η αναδιάρθρωση σε ΟΣΕ και ΔΕΚΟ, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και οι αποκρατικοποιήσεις, οι αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα, το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον και, τέλος, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τον έλεγχο των τιμών.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα, στις αρχές Σεπτεμβρίου θα δημοσιοποιηθούν από την τρόικα, ένα επικαιροποιημένο τεχνικό κείμενο για την υλοποίηση του μνημονίου και ένα κείμενο πολιτικής που θα αποτυπώνει την κατάσταση στην Ελλάδα. Στις 10 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ για την επίσημη αποδέσμευση της συμμετοχής του Ταμείου στη β΄ δόση του δανείου.

Από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αντίστοιχη απόφαση θα ληφθεί στο Ecofin, στις 7 Σεπτεμβρίου. Η β΄ δόση, ύψους 9 δισ. ευρώ, θα εκταμιευθεί στις 13- 15 Σεπτεμβρίου. Η επόμενη επίσημη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα γίνει προς το τέλος Οκτωβρίου, με στόχο την εκταμίευση της γ΄ δόσης προς το τέλος Δεκεμβρίου. Ενδιάμεσα, εντός του Σεπτεμβρίου, θα βρεθεί στην Ελλάδα άλλο κλιμάκιο της τρόικας, για την προετοιμασία του προϋπολογισμού 2011.
Στη συνέντευξη, ο υπουργός Οικονομικών έδωσε κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις ότι:

– Παραμένει η θέση της κυβέρνησης για το 51% στη ΔΕΗ και δεν υπάρχει πρόθεση πώλησης λιγνιτικών ή άλλων μονάδων

– Δεν τίθεται θέμα περικοπής του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα

– Δεν έχει τεθεί θέμα απολύσεων προσωπικού από τις ελλειμματικές ΔΕΚΟ και τους φορείς του Δημοσίου που θα συγχωνευθούν, αλλά θα γίνουν μετατάξεις μέσω των σχεδίων αναδιάρθρωσης

Ειδικά για το πιστωτικό σύστημα, ο κ. Παπακωνσταντίνου, εξήγγειλε νέο πακέτο κρατικών εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ για τις τράπεζες, με τις οποίες θα μπορούν να δανείζονται από την ΕΚΤ, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία.

Όπως ανέφερε, η επέκταση του πακέτου των εγγυήσεων κατά 25 δισ. ευρώ (συνολικά θα είναι 55 δις. ευρώ), αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της νέας δόσης του δανείου, καθώς «οι τράπεζες ακόμα δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε διεθνείς πηγές χρηματοδότησης».

Προσδιόρισε το τέλος Σεπτεμβρίου ως το χρονικό σημείο για να αρχίζει να αποσαφηνίζεται το τοπίο σχετικά με την αναδιάρθρωση των τραπεζών, ενώ, εμμέσως πλην σαφώς, δήλωσε «ανοικτός» σε ένα ενδιαφέρον από το εξωτερικό για το Τ.Τ. και την ΑΤΕ.

Συγκεκριμένα, είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση του Δημοσίου με τρεις μεγάλους οίκους, που θα αποτιμήσουν και θα αξιολογήσουν τις συμμετοχές του Δημοσίου σε όλες τις τράπεζες. Παράλληλα, έως τον Σεπτέμβριο θα έχει αρχίσει να λειτουργεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ θα ολοκληρωθεί η μελέτη για τις στρατηγικές επιλογές του πιστωτικού τομέα και θα εκπονηθεί το σχέδιο για την αναδιάρθρωση της ΑΤΕ.

Επισήμανε, πάντως, ότι δεν μπορεί να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα για τις κινήσεις των ιδιωτικών τραπεζών, «οι οποίες αποφασίζουν μόνες τους, αλλά πάντα εντός του πλαισίου που έχει τεθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος». Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο προσέλκυσης ξένων τραπεζών σε Τ.Τ. και ΑΤΕ, ο υπουργός δήλωσε ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ανοικτό.

Οι τράπεζες είναι ελληνικές, αλλά μέτοχοι είναι και ξένοι. Μας ενδιαφέρει το τραπεζικό σύστημα να διατηρήσει την ελληνικότητά του, αλλά αυτό δεν αναιρεί τις ξένες επενδύσεις. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια βούληση ή απόφαση προς κάποια κατεύθυνση».

Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι τράπεζες πέρασαν από τα stress tests και διαβεβαίωσε ότι ακόμη και η ΑΤΕ είναι απολύτως ασφαλής, ενώ το Δημόσιο εγγυάται απολύτως το μέλλον της.

Όσον αφορά τους πιθανούς κινδύνους σχετικά με την υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος της χώρας και τον περιορισμό του ελλείμματος, οι εκτιμήσεις του υπουργού Οικονομικών είναι παρόμοιες με εκείνες της τρόικας, καθώς ο κ. Παπακωνσταντίνου συμπεριέλαβε στους κινδύνους αυτούς:

– Την υστέρηση των εσόδων (ΦΠΑ, φόροι νομικών προσώπων, κ.λπ.)

– Τις υπερβάσεις των δαπανών στο κράτος (κυρίως λόγω επιχορηγήσεων ΟΑΕΕ και ΟΑΕΔ, υπερβάσεων υπουργείου Υγείας και ΟΠΑΔ)

– Τις υπερβάσεις των δαπανών στον τομέα της Γενικής Κυβέρνησης, όπως με τις προμήθειες των νοσοκομείων και τις δαπάνες στους ΟΤΑ (ειδικά ενόψει των εκλογών), και

– Τον αρνητικό επηρεασμό του ύψους του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημοσίου χρέους από την επικείμενη ενσωμάτωση στα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης των στοιχείων φορέων του Δημοσίου (π.χ. το χρέος μόνον του ΟΣΕ επιβαρύνει το δημόσιο χρέος κατά 5 μονάδες του ΑΕΠ)

Διαβάστε όλη την παρουσίαση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου