Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τίμοθι Γκάιτνερ, στο πλαίσιο της περιοδείας του δεύτερου σε ευρωπαϊκές χώρες.

Ο κ. Σόιμπλε ζήτησε την αμερικανική υποστήριξη για το κοινό νόμισμα της ευρωζώνης, ενώ ο Γκάιτνερ εξέφρασε την ικανοποίηση και την αισιοδοξία του για την πρόοδο της ΕΕ. Το θέμα συζήτησης ήταν κατά κύριο λόγο οι εξελίξεις στο ζήτημα της κρίσης χρέους της ζώνης των 17.

Σύμφωνα με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, οι προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου βρίσκονται «σε καλό δρόμο», ενώ προωθείται και το ζήτημα του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης, του ESM.

O Σόιμπλε τόνισε για ακόμη μια φορά ότι σέβεται και επιθυμεί την πλήρη ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έτσι ώστε η ευρωζώνη να σταθεί στα πόδια της και να ανακτήσει σύντομα την ανεξαρτησία της.

Στο μεταξύ, ο Γκάιτνερ αναφορικά με την ΕΚΤ υπογράμμισε τον σπουδαίο ρόλο της, ωστόσο άφησε υπονοούμενα για τις δημοσιονομικές προκλήσεις που δέχονται οι ΗΠΑ, λόγω της κρίσης του ευρώ.

«Αξιοσημείωτη είναι και η δράση του Ταμείου, το οποίο όμως, αντίθετα με τα δημοσιεύματα δεν θα δανείζεται από τη Fed», επισήμανε ο ίδιος αναφορικά με το ΔΝΤ, δεσμευόμενος για την απόλυτη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες της Ευρωζώνης.