Την έκδοση ευρωομολόγων, υπό προϋποθέσεις, φαίνεται να δέχεται τώρα η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, η οποία, συγχρόνως, εμφανίζεται αισιόδοξη για την επιβίωση της Ευρωζώνης, όπως διαπιστώνεται από τις δηλώσεις της μετά τη λήξη του χθεσινού Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Όπως τόνισε η κ. Φέκτερ, μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα μπορεί να διανοηθεί κάτι τέτοιο, εφόσον τηρηθεί από όλους η απαιτούμενη πειθαρχία, δηλαδή αφού θεσπιστούν ισχυρότεροι κανόνες για την επίτευξη δημοσιονομικής πειθαρχίας, καθώς, όπως σημείωσε, με τα ευρωομόλογα, παρατείνεται η χαλαρότητα σε σχέση με τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Η ίδια θεωρεί πως δεν πρέπει να μειωθεί η πίεση στις χώρες που παραβιάζουν τη δημοσιονομική πειθαρχία και για το λόγο αυτό δεν υποστηρίζει αυτή τη στιγμή την έκδοση ευρωομολόγων, διότι δεν θα μπορούσε να εξηγήσει στους Αυστριακούς φορολογούμενους ότι με την πιστοληπτική της ικανότητα η Αυστρία θα πληρώνει για τους παραβάτες, χωρίς να μπορεί να ελεγχθεί πώς χρησιμοποιούνται τα χρήματα των φορολογουμένων, αν, για παράδειγμα, αγοράζονται με αυτά όπλα.

Πάντως, σε χθεσινοβραδινές της δηλώσεις στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, η υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία της για την επιβίωση της ευρωζώνης, σημειώνοντας συγχρόνως, πως εκείνοι που διαδίδουν φήμες περί διάλυσής της, είναι οι κερδοσκόποι.

Και στις δηλώσεις της αυτές η κ. Φέκτερ τοποθετήθηκε υπέρ του μεγαλύτερου συντονισμού και της στενότερης συνεργασίας στη δημοσιονομική πολιτική των χωρών-μελών, τονίζοντας την ανάγκη τήρησης των δημοσιονομικών κριτηρίων από όλους τους εταίρους, ενώ, σε σχέση με τη συνταγματική κατοχύρωση του αποκαλούμενου «φρένου χρέους», παρατήρησε πως οι σχετικές ενέργειες της κυβέρνησης στη Βιέννη, βαίνουν ικανοποιητικά στην κατεύθυνση αυτή και έχουν ήδη θετικό αντίκτυπο στα επιτόκια αυστριακών ομολόγων.