«Η μόχλευση του EFSFδεν επαρκεί», φέρεται να συμφώνησαν οι 17 υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης στη χθεσινοβραδινή συνεδρίασή τους στις Βρυξέλλες.

Έτσι το ΔΝΤ καλείται να αναλάβει ακόμη πιο ενεργό ρόλο, επιβεβαίωσε ο υπ. Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λουκ Φρίντεν μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία: «Αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη αφορά και όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Πιστεύω ότι στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον κατέστησε σαφές ότι τα προβλήματά μας είναι και δικά τους και το αντίστροφο. Το ΔΝΤ λοιπόν είναι ο τόπος όπου συναντώνται Ρωσία, Κίνα, Αμερική και Ευρώπη και γι΄ αυτό θα πρέπει να προωθήσουμε μια κοινή λύση».

Όπως μεταδίδει η Deutche Welle δήλωσε ότι «αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη αφορά και όλο τον υπόλοιπο κόσμο».

Βάσει των νεότερων σχεδίων, το ΔΝΤ θα μπορεί να δανείζεται από την ΕΚΤ προκειμένου να χορηγεί στη συνέχεια δάνεια στις χώρες εκείνες της ευρωζώνης που τα έχουν ανάγκη.

Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η απευθείας χρηματοδότηση ή διάσωση ευρωπαϊκών χωρών μέσω της ΕΚΤ, κάτι που άλλωστε απαγορεύεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες και που απορρίπτει κατηγορηματικά το Βερολίνο.