«Διευκρινιστική δήλωση» για τις «παράνομες» αγροτικές επιδοτήσεις που οφείλει να επιστρέψει η Ελλάδα στην ΕΕ, έκανε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, Πάνος Καρβούνης, με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται στις δηλώσεις του επιτρόπου Γεωργικής Ανάπτυξης, Φιλ Χόγκαν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη. (Διοργάνωση του 3rd Agricultural Business Summit).

Ο κ. Καρβούνης σημειώνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει χρηματικά ποσά ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, για την περίοδο από το 2007 έως το 2015, ως καθαρές χρηματικές διορθώσεις, τα οποία έχει τη δυνατότητα να το κάνει σε πέντε δόσεις των 100 εκατομμυρίων ευρώ εντός πενταετίας.

Υπενθυμίζει δε, ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα, την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Χόγκαν ανακοίνωσε πως η Επιτροπή εξετάζει ευνοϊκά το ενδεχόμενο δωδεκάμηνης αναβολής της επιστροφής των οφειλόμενων ποσών, ώστε η καταβολή της πρώτης δόσης, που οφείλεται τον Αύγουστο του 2017, να μετατεθεί κατά ένα έτος.

Αναφέρει, τέλος, ότι στο τρέχον επταετές πρόγραμμα (2014-2020) η Επιτροπή χορηγεί στην Ελλάδα 19,6 δισ. ευρώ, για τη στήριξη του εισοδήματος των γεωργών και την τόνωση των επενδύσεων.

Η δήλωση του κ. Καρβούνη έχει ως εξής:

«Μέρος του ρόλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να διασφαλίζει ότι τα κράτη-μέλη διαχειρίζονται ορθά τα κεφάλαια επιδοτήσεων και χρηματοδότησης της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής.

Συνολικά, για την περίοδο 2007 έως 2015 η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει χρηματικά ποσά ύψους 500 εκατ. ευρώ που οφείλει ως καθαρές χρηματικές διορθώσεις. Σημειώνεται, ότι την περίοδο αυτή η χώρα έλαβε περισσότερα από 25 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Με βάση τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της ΕΕ, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει τα 500 εκατ. ευρώ σε πέντε δόσεις των 100 εκατ. ευρώ εντός πενταετίας.

Ο επίτροπος Αγροτικής Ανάπτυξης, Φιλ Χόγκαν, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή είναι πρόθυμη να εξετάσει το ενδεχόμενο 12μηνης αναβολής της επιστροφής των οφειλόμενων ποσών από τις ελληνικές αρχές.

Η καταβολή της πρώτης δόσης, που οφείλεται κανονικά τον Αύγουστο 2017, θα μπορούσε, συνεπώς, να μετατεθεί κατά ένα έτος.

Ενόσω βρισκόταν στην Θεσσαλονίκη, ο επίτροπος Χόγκαν συζήτησε, επίσης, με την ελληνική κυβέρνηση την πορεία διαφόρων κρατικών ενισχύσεων.

Ο επίτροπος επανέλαβε ότι η Επιτροπή είναι διατεθειμένη να συνδράμει τις ελληνικές αρχές στη σχετική διαδικασία.

Η Επιτροπή έχει πλήρη επίγνωση των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι αγρότες σε ολόκληρη την Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, στον γεωργικό τομέα της οποίας η Επιτροπή παρέχει την αμέριστη συμπαράστασή της.

Στο τρέχον δημοσιονομικό πλαίσιο (2014-2020) η Επιτροπή χορηγεί, εξάλλου, στην Ελλάδα συνολικά 19,6 δισ. ευρώ, επί μία επταετία, για τη στήριξη του εισοδήματος των γεωργών και την τόνωση των επενδύσεων και την ανάπτυξη του ελληνικού γεωργικού τομέα».