Αντιφατικά είναι τα μηνύματα που φτάνουν από τις Βρυξέλλες όσον αφορά στην πορεία της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Κοινοτικές πηγές έβλεπαν πρόοδο στην απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα και τους δανειστές και ενδεχόμενο επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα μέσα στην εβδομάδα δημιουργώντας αισιοδοξία για κλείσιμο της αξιολόγησης, ακόμη και μέχρι τη συνεδρίαση του Εurogroup στις 20 Φεβρουαρίου.

Το θετικό αυτό κλίμα άλλαξε η δημοσίευση συνέντευξης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος παραδέχτηκε ότι το πρόγραμμα θα μπορούσε να καταρρεύσει επειδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα συμμετάσχει ή όχι.

«Ναι, είναι σε επισφαλές έδαφος υπό την έννοια ότι δεν βλέπουμε πώς το ΔΝΤ θα μπορούσε να χειριστεί αυτό το πρόβλημα», δήλωσε Γιούνκερ σε συνέντευξη η οποία αναμένεται να μεταδοθεί ολόκληρη σήμερα.

«Κίνδυνος οικονομικής αστάθειας στην Ευρωζώνη εάν δεν κλείσει η αξιολόγηση»

Τον κίνδυνο για οικονομική αστάθεια σε ολόκληρη την Ευρωζώνη σε περίπτωση που η ολοκλήρωση της αξιολόγησης καθυστερήσει επισήμανε εξάλλου ανώτερος αξιωματούχος της Ε.Ε. που μίλησε στο Reuters.

Σύμφωνα με την πηγή στις Βρυξέλλες που δεν κατονομάζεται, η Ελλάδα και οι δανειστές θα πρέπει να συμφωνήσουν γρήγορα σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων ώστε να ξεμπλοκάρει η δόση, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος οικονομικής αναταραχής στην Ευρωζώνη.

«Δεν είναι τώρα η στιγμή να γυρίσουμε τα ρολόγια πίσω στην οικονομική αστάθεια», δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.

«Οι μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του προγράμματος αποσκοπούν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και στο να δώσουν στους Έλληνες την ελπίδα ενός σταθερού και ασφαλούς μέλλοντος», πρόσθεσε.

Από την άλλη βέβαια, το θετικό κλίμα από τη διαπραγμάτευση των αξιωματούχων της Ευρωζώνης, του ΔΝΤ και του ελληνικού οικονομικού επιτελείου τη Παρασκευή αποτύπωσε η ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο κ. Ντάισελμπλουμ ο οποίος πάντα μετράει τα λόγια του, «φωτογράφισε» την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.