«Η συγκεκριμένη ημέρα θα μπορούσε να σημειωθεί ως η αρχή της διάλυσης της ευρωζώνης», αναφέρει το Reuters.

Σε μία μεταμεσονύχτια συνέντευξη Τύπου, στις Κάννες, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, και ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, γκρέμισαν το πιο ιερό ταμπού της ευρωζώνης, παραδεχόμενοι ανοιχτά, για πρώτη φορά, ότι η Ελλάδα ίσως καταλήξει να αφήσει το κοινό νόμισμα, στο οποίο εισήλθε πριν μία δεκαετία, αναφέρει σε ανάλυση του το Reuters.

Εάν η Ελλάδα άφηνε την ευρωζώνη, ένα βήμα που μέχρι τώρα οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι το έχουν χαρακτηρίσει τεχνικά και νομικά απίθανο, οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές, παρά το γεγονός ότι η χώρα αντιπροσωπεύει το 2,5% του ΑΕΠ των 17 κρατών που μοιράζονται το ενιαίο νόμισμα.

Το πόσο καταστρεπτικό θα ήταν, είναι δύσκολο να το υποθέσουμε, καθώς η κίνηση θα οδηγούσε την Ευρώπη και το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα σε αχαρτογράφητες περιοχές.

Ωστόσο, αυτό που δείχνει σαφές είναι το ότι η έξοδος (της Ελλάδας) θα ήταν ο σπινθήρας της μετάδοσης σε άλλες χώρες της περιφέρειας, καθώς οι ξένοι επενδυτές θα έφευγαν μαζικά.

Αυτό με τη σειρά του θα έπληττε τα χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα στο σύνολο της ευρωζώνης, οδηγώντας τις τράπεζες σε πανικό και εξαναγκάζοντας την ΕΚΤ να ανταποκριθεί, μέσω μίας μαζικής παροχής ρευστότητας και αγοράς κρατικών ομολόγων.

Όλα δείχνουν, υποστηρίζει, το ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι η αρχή της διάλυσης της ευρωζώνης ίσως έχει αρχίσει.