«Η εξαγγελία της διεξαγωγής δημοψηφίσματος από τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου με θέμα τη νέα δανειακή σύμβαση, ανάγεται πιθανότατα σε εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες, που όμως μπορούν να οδηγήσουν την Ελλάδα σε χρεοκοπία» τονίζει σε σημερινή συνέντευξή της στην εφημερίδα «Ντι Πρέσε», η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, συμπληρώνοντας πως οι ευρωπαϊκές ηγεσίες θέλουν να αποφευχθεί μια τέτοια χρεοκοπία, για αυτό και έχουν αναστατωθεί.

Η κ. Φέκτερ επισημαίνει πως σε καμιά συνάντηση υπουργών Οικονομικών δεν υπήρξε αναφορά ως προς το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος, από τον Έλληνα ομόλογό της Ευάγγελο Βενιζέλο, από τον οποίο, σημειώνει, οι ευρωπαίοι εταίροι αναμένουν να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το ερώτημα που θα τεθεί τελικά στο δημοψήφισμα.

Η ίδια διευκρινίζει ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας, η Ελλάδα δεν θα ήταν σε θέση να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους της και θα εντεινόταν ο κίνδυνος κοινωνικών αναταραχών, ενώ θα έπρεπε να πληρωθούν και τα ασφάλιστρα κινδύνου, από τα οποία έχει στη διάθεσή της πάρα πολλά και η αυστριακή τράπεζα «Kommunalkredit».

Απαντώντας στο ερώτημα εάν η ευρωζώνη θα λειτουργούσε καλύτερα χωρίς την Ελλάδα, σημειώνει ότι αυτή θα λειτουργούσε καλύτερα αν όλες οι χώρες-μέλη τηρούσαν τα κριτήρια σύγκλισης, για αυτό και αποφασίστηκαν πολύ αυστηρές κυρώσεις για τα κράτη που δεν μειώνουν τα ελλείμματά τους και το χρέος τους.

Αίσθηση προκαλεί η δήλωση της κας Φέκτερ, ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η Ελλάδα δεν θα γινόταν μέλος της ευρωζώνης, καθώς η Ε.Ε. δεν θα δεχόταν σήμερα τέτοιου είδους «απάτες», όπως στην περίπτωση της ένταξης της Ελλάδας.

Τέλος, η αυστριακή υπουργός διευκρινίζει πως τα δάνεια που έχουν δοθεί στην Ελλάδα από τους αυστριακούς φορολογούμενους δεν επηρεάζονται από τη διαγραφή χρέους.