Ανοίγει την τρέχουσα εβδομάδα το TAXIS για την υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους.

Η σχετική απόφαση, με την οποία θα οριστικοποιηθεί το τελικό σχέδιο διάθεσης του επιδόματος και έπρεπε να είχε εκδοθεί από την προηγούμενη εβδομάδα, αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες από την αρμόδια υπουργό Κατερίνα Παπανάτσιου, ώστε αμέσως μετά να ανοίξει η σχετική εφαρμογή.

Με βάση το επικρατέστερο «σενάριο» που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών και όπως γράφει η εφημερίδα Ναυτεμπορική, η βασική αλλαγή φέτος, σε σχέση με πέρυσι, θα είναι η μεταφορά νομών από τις πιο «θερμές» στις πιο «ψυχρές» γεωγραφικές ζώνες, ενώ η πληρωμή της πρώτης δόσης προγραμματίζεται να γίνει στο τέλος Ιανουαρίου. Το συνολικό δε ποσό που θα διατεθεί για τη φετινή περίοδο Οκτωβρίου 2016 – Απριλίου 2017 υπενθυμίζεται ότι ανέρχεται σε 105 εκατ. ευρώ.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι για τους δικαιούχους στις περισσότερες περιοχές της χώρας τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια παραμένουν και φέτος αμετάβλητα, γεγονός που σημαίνει ότι δικαιούχος επιδόματος θέρμανσης είναι όποιος:

  • Είναι άγαμος, είχε κατά το προηγούμενο έτος ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ και κατείχε ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ.
  • Είναι έγγαμος χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ και με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ.
  • Είναι έγγαμος με 1 παιδί και είχε πέρυσι ετήσιο εισόδημα έως 22.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ.
  • Είναι έγγαμος με 2 παιδιά και είχε πέρυσι ετήσιο εισόδημα έως 24.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ.
  • Είναι έγγαμος με 3 παιδιά και είχε πέρυσι ετήσιο εισόδημα έως 26.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ.
  • Είναι έγγαμος με 4 παιδιά και είχε πέρυσι ετήσιο εισόδημα έως 28.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ.
  • Είναι έγγαμος με 5 παιδιά και πέρυσι είχε ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ κ.ο.κ. (για κάθε επιπλέον παιδί ισχύει πρόσθετο όριο εισοδήματος 2.000 ευρώ).

Θα πρέπει εξάλλου να αναφερθεί ότι οι δικαιούχοι επιδοτούνται ως εξής:

  • 500 ευρώ για τον άγαμο και 625 ευρώ για τον έγγαμο στην Α’ ζώνη, όπου περιλαμβάνονται οι νομοί Γρεβενών, Δράμας, Ευρυτανίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλώρινας, όπου το επίδομα χορηγείται για ποσότητα 25 λίτρων πετρελαίου.
  • 300 ευρώ για τον άγαμο και 375 ευρώ για τον έγγαμο στη Β’ ζώνη, όπου περιλαμβάνονται οι νομοί Αρκαδίας, Έβρου, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων και Χαλκιδικής. Επιδοτούνται 15 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας.
  • 160 ευρώ για τον άγαμο και 200 ευρώ για τον έγγαμο στην Γ’ ζώνη, όπου περιλαμβάνονται οι νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χίου Στους νομούς αυτούς επιδοτούνται μέχρι 8 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας.
  • 100 ευρώ για τον άγαμο και 125 ευρώ για τον έγγαμο στην Δ’ ζώνη, όπου περιλαμβάνονται οι νομοί Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων, τα Κύθηρα και τα νησιά του Σαρωνικού, όπου επιδοτούνται μέχρι 5 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας.