Πτωτική τάση σημειώνει σήμερα το χρηματιστήριο του Μιλάνου ενόψει του ιταλικού δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου. Οι μέχρι τώρα απώλειες στο χρηματιστήριο της ιταλικής συμπρωτεύουσας αγγίζουν το 1,8%.

Σε σημερινό άρθρο τους οι Financial Times αναφέρονται στους κινδύνους τυχόν επικράτησης του «όχι» στο δημοψήφισμα. «Σε μια τέτοια περίπτωση, μέχρι και οκτώ ιταλικές τράπεζες, εκείνες με τα μεγαλύτερα προβλήματα, κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν» γράφει η εφημερίδα του Λονδίνου, προσθέτοντας ότι, αν δεν επικρατήσει το «ναι» στο δημοψήφισμα, οι επενδυτές πιθανότατα δεν θα θελήσουν να πάρουν μέρος σε ανακεφαλαιοποιήσεις.

Οι Financial Times αναφέρονται και στην «παρατεταμένη φάση αβεβαιότητας» που θα μπορούσε να προκύψει, σε περίπτωση που επικρατήσει το «όχι» στο δημοψήφισμα, μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης τεχνοκρατών. Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι προειδοποιεί ότι «αν υπερισχύσει το “όχι”, δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ο ίδιος, αλλά το σύνολο του ιταλικού λαού, διότι θα έχει χάσει μια μεγάλη ευκαιρία».

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, τέλος, ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος να ταυτίσει την όλη έκβαση της συνταγματικής μεταρρύθμισης με το μέλλον της πολιτικής του σταδιοδρομίας και δήλωσε βέβαιος ότι η χώρα του μπορεί να αποκτήσει μεγάλη δυναμική ανάπτυξης, αν εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις.