Στο «μικροσκόπιο» της κυβέρνησης τίθενται περισσότερες από τις 980 απαλλαγές που απολαμβάνουν σήμερα επιχειρήσεις και φορολογούμενοι.

Στόχος είναι το 2012 να παραμείνουν μόνον όσες έχουν ξεκάθαρο κοινωνικό ή αναπτυξιακό χαρακτήρα και να καταργηθούν όσες περιορίζουν –χωρίς ουσιαστικό λόγο– τις εισπράξεις του Δημοσίου.

Για τα φυσικά πρόσωπα η κατεύθυνση είναι η περικοπή, ακόμα και η κατάργηση, των φοροαπαλλαγών μέσω της σύνδεσής τους με το ύψος του εισοδήματος.

Στο στόχαστρο μπαίνουν περισσότερες από 900 απαλλαγές που, σύμφωνα με τα στοιχεία, κοστίζουν στο Δημόσιο πάνω από 5 δισ. ευρώ. Το νέο κύμα περικοπών στις φοροαπαλλαγές αφορά στις εκπτώσεις δαπανών για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, τους τόκους στεγαστικών δανείων, τα ασφάλιστρα, τις ασφαλιστικές εισφορές.

Με βάση το ισχύον καθεστώς από το φόρο εκπίπτει το 20% των παραπάνω δαπανών και το ποσοστό περιορίζεται στο 10% για το υπερβάλλον τμήμα εισοδήματος πάνω από τα 40.000 ευρώ.

Το ψαλίδισμα θα αρχίσει από ένα ορισμένο ύψος εισοδήματος και πάνω και θα κλιμακώνεται μέχρι την πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τα εισοδήματα πάνω από 30.000 ή 40.000 ευρώ.

Φοροαπαλλαγές προς περικοπή

1. Δαπάνες για ενοίκια, νοσήλια, γιατρούς, δίδακτρα, ασφάλιστρα, τόκους στεγαστικών δανείων για αγορά πρώτης κατοικίας, το αφορολόγητο για προστατευόμενα τέκνα, κατοίκους παραμεθόριων περιοχών και αγρότες.

2. Απαλλαγές ειδικού φόρου κατανάλωσης.

3. Τα αφορολόγητα όρια και οι ειδικές εξαιρέσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές.

4. Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά.

5. Απαλλαγές από τα τέλη ταξινόμησης οχημάτων για ειδικές κατηγορίες πολιτών, όπως οι πολύτεκνοι και άλλοι.

6. Εκπτώσεις δαπανών και ειδικές απαλλαγές για τις επιχειρήσεις.