Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι οι τράπεζες πρέπει να στραφούν σε ίδια μέσα και στη βοήθεια των κρατών τους για την ανακεφαλαιοποίησή τους προτού να ελπίζουν σε ευρωπαϊκή βοήθεια, εν μέσω φημών περί διαφωνιών με το Παρίσι σχετικά το θέμα αυτό.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) «θα μπορεί να παρεμβαίνει μόνον σε περίπτωση που οι τράπεζες δεν μπορούν (να επιτύχουν την ανακεφαλαιοποίησή τους) με δικά τους μέσα, και πάντως υπό αυστηρούς όρους», είπε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «οι τράπεζες πρέπει να χρησιμοποιούν ίδια μέσα» σε περίπτωση ανάγκης, «κατόπιν βοήθεια των κρατών τα οποία από το 2008 έχουν διαθέσει κεφάλαια» για το σκοπό αυτό και «ως ύστατο μέσο» τον δανεισμό από το ΕΤΧΣ.

Σημείωσε ιδιαίτερα ότι τα ποσά από «το πρόγραμμα βοήθειας που είχε θέσει σε εφαρμογή η Γαλλία (για τις τράπεζές της) δεν έχουν ακόμα εξαντληθεί».

Η κυβέρνηση της Γερμανίας διαβεβαίωσε πάντως ότι η όλη σχετική συζήτηση γίνεται «προληπτικά», και ότι θα πρέπει να αναμένονται οι συστάσεις τις ευρωπαϊκής αρχής επιτήρησης του τραπεζικού τομέα (EBA).

Σύμφωνα με τη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, το Βερολίνο θέλει να οριστεί ότι οι τράπεζες θα μπορούν να προσφεύγουν στο ταμείο της ΕΕ μόνο ως έσχατο μέσο και διαφωνεί με το Παρίσι όσον αφορά το θέμα αυτό.

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ συναντώνται την Κυριακή στο Βερολίνο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι εξετάζει την ανάληψη συντονισμένης δράσης για την ενίσχυση των τραπεζών, που έχουν πληγεί από την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.