Επταπλασιάζονται οι φόροι στην ακίνητη ιδιοκτησία σε διάστημα τριών ετών και συγκεκριμένα στο χρονικό διάστημα 2010-2012, όπως αναφέρει η Πανελλήνιος Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων.

Με βάση και το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2012, από 500 εκατ. ευρώ που ήταν το 2009 και το 2010, θα φτάσουν εφέτος στο 1,1 δισ. ευρώ και το 2012 με την επιβολή του έκτακτου τέλους ακινήτων και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα 3,8 δις. ευρώ χωρίς να περιλαμβάνεται σ΄αυτά ο φόρος εισοδήματος που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων και μάλιστα με συντελεστή μεγαλύτερο της κλίμακας, λόγω του συμπληρωματικού φόρου, ούτε το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, ούτε οι λοιπές νεότερες επιβαρύνσεις.

Τα έσοδα αυτά, αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ, είναι ουσιαστικά ανέφικτα, αφού η πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων θα «σηκώσει τα χέρια ψηλά», αδυνατώντας να πληρώσει και το ετήσιο ειδικό τέλος και το ετήσιο ΦΑΠ 2010-2011 και το ΕΤΑΚ 2009 και το ετήσιο ΤΑΠ, και το φόρο εισοδήματος, και την εισφορά αλληλεγγύης, και τα πρόστιμα για αυθαίρετα/ημιυπαίθριους και τις αμοιβές μηχανικών για τακτοποιήσεις, υπογραφές σε συμβόλαια και υποχρεωτικές επιθεωρήσεις και ενεργειακά πιστοποιητικά, το ύψος των οποίων προσδιορίζεται τις ημέρες αυτές σε διαβούλευση μόνον με τους εισπράττοντες και όχι και με τους καταβάλλοντες.

Η ΠΟΜΙΔΑ τονίζει και πάλι ότι κάθε σκέψη για αύξηση των αντικειμενικών αξιών στη σημερινή εφιαλτική συγκυρία, με χιλιάδες ξενοίκιαστα και απούλητα ακίνητα, τα «φέσια» στις μισθώσεις να πολλαπλασιάζονται και με ελάχιστες αγοραπωλησίες σε τιμές δραματικά μικρότερες των αντικειμενικών, θα έχει περαιτέρω δημευτικά αποτελέσματα στη φορολογία, πρακτικά δε ισοδυναμεί με οριστική κατεδάφιση της οικοδομής και της κτηματαγοράς, αλλά και της οικονομίας της χώρας μας.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας διαπιστώνει την ίδια ώρα τάση συνεχούς αύξησης των ξενοίκιαστων διαμερισμάτων και ιδιαίτερα του μεγάλου εμβαδού διαμερισμάτων και κατοικιών αλλά και αύξηση του αριθμού των ενοικιαστών που δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

«Η κατάσταση θα επιδεινωθεί από το Νοέμβριο, οπότε αρχίζει η προμήθεια του ακριβότερου εφέτος πετρελαίου θέρμανσης. Δυστυχώς τις οφειλές των ενοικιαστών τις επιβαρύνονται οι εκμισθωτές, χωρίς καμιά δυνατότητα αντίδρασης, γεγονός που δημιουργεί πραγματικά δράματα σε οικογένειες ιδιοκτητών ιδιαίτερα μεγάλης ηλικίας, ή που δεν μπορούν να αντιδράσουν έγκαιρα», αναφέρει ο Στράτος Παραδιάς. «Η ενσυνείδητη και συχνά προσχεδιασμένη εγκατάσταση σε μισθωμένο ακίνητο, μιας μερίδας “ενοικιαστών” με την εξ αρχής πρόθεση να μην πληρώσουν καθόλου μισθώματα, κοινόχρηστα και λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, θα πρέπει να θεωρείται και να τιμωρείται ως “δόλια αποδοχή υπηρεσιών», προσθέτει.