Άλλον ένα στόχο φαίνεται ότι θα χάσει η κυβέρνηση. Να μην εισπραχτούν μέχρι το τέλος του μήνα 1,7 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Και η καθυστέρηση, που οφείλεται στην ραγδαία πτώση του χρηματιστηρίου, θέτει σε κίνδυνο και τον ετήσιο στόχο για έσοδα 5 δισ. ευρώ.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου τονίζουν ότι ουσιαστικά οι περισσότερες από τις προγραμματισμένες ενέργειες για την ανανέωση των αδειών του ΟΠΑΠ αλλά και της πώλησης της εταιρίας εκμετάλλευσης των κρατικών λαχείων έχουν ολοκληρωθεί.

Ωστόσο τα χρήματα (περίπου 1 δισ. ευρώ) της συγκεκριμένης αποκρατικοποίησης δικαιωμάτων του δημοσίου θα μπουν στο ταμείο κάποια στιγμή τον Οκτώβριο.

Η επέκταση της σύμβασης διαχείρισης του Διεθνούς αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος από όπου αναμένονται άλλα 300 εκατ. ευρώ βρίσκεται ακόμη σε στάδιο διαπραγμάτευσης η οποία παρόλα αυτά βρίσκεται στα τελικά της στάδια.

Η συμφωνία για την επέκταση για άλλα 20 χρόνια της διαχείρισης της εταιρίας του αεροδρομίου από την Γερμανική Hochtief αναμένεται να κλείσει μέσα στον Οκτώβριο και το τμήμα να καταβληθεί το Νοέμβριο.

Κορυφαία στελέχη του ΥΠΟΙΚ σημείωναν ότι η συμφωνία με τους Γερμανούς θα πρέπει να είναι αμοιβαία αποδεκτή με δεδομένο ότι τον επόμενο χρόνο είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και η μερική αποκρατικοποίηση της εταιρίας του αεροδρομίου όπου η γερμανική εταιρία θα πρέπει να συνεισφέρει από το μερίδιο της μαζί με το ελληνικό δημόσιο για να μην αλλάξει η σύνθεση των μετόχων.

Τα σχέδια για την διπλή ενεργειακή αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ αλλά και την πώληση της συμμετοχής του δημοσίου του ΟΠΑΠ παραμένουν και μάλιστα εκτιμάται ότι θα «σώσουν» το στόχο για έσοδα ύψους 5 δισ. ευρώ ως το τέλος του χρόνου.