Διαμάχη έχει ξεσπάσει, στο εσωτερικό της Ευρωζώνης σχετικά με το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας ύψους 109 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε στις 21 Ιουλίου, σημειώνει σήμερα με εκτενή ρεπορτάζ του ο ξένος τύπος.

Οι Financial Times, επικαλούνται ανώτερο ευρωπαίος αξιωματούχο, ο οποίος δήλωσε πως επτά χώρες -τις οποίες δεν κατονόμασε- ζητούν να επωμιστούν το μεγαλύτερο βάρος οι τράπεζες και να προχωρήσουν σε μεγαλύτερο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.

Στις εν λόγω χώρες συγκαταλέγονται η Γερμανία και η Ολλανδία, όμως η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αποδέχονται αυτή την πρόταση.

Στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αναφέρονται οι New York Times, σημειώνοντας ότι στα μέσα Οκτωβρίου, εάν όλα πάνε καλά, οι Ευρωπαίοι θα έχουν συμφωνήσει για την ενίσχυση του EFSF, το οποίο ωστόσο θα εξακολουθήσει να μην διαθέτει τα απαραίτητα μέσα για την αντιμετώπιση της κρίσης σε μεγαλύτερες οικονομίες, όπως της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Τέλος, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης να προετοιμάσουν ένα σχέδιο προστασίας των τραπεζών σε περίπτωση που η κρίση επιδεινωθεί.

Τα κράτη πρέπει να επεξεργαστούν εναλλακτικά σχέδια γιατί ίσως βρεθούν απέναντι «σε μία σοβαρή κατάσταση», σημειώνει.