Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατάφερε σήμερα ένα μεγάλο πλήγμα στα «φορολογικά πλεονεκτήματα» που χορηγεί η Ιρλανδία στην Apple, διατάσσοντας τη γιγάντια αμερικανική εταιρεία να επιστρέψει στο Δουβλίνο ποσό ρεκόρ άνω των 13 δισ. ευρώ, καθώς αποφάνθηκε πως το ειδικό σχέδιο για τη διοχέτευση των κερδών της εταιρείας μέσω της Ιρλανδίας αποτελούσε παράνομη κρατική βοήθεια.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Ιρλανδία παραχώρησε στην Apple υπερβολικά φορολογικά προνόμια ύψους 13 δισ. δολαρίων (…) Η Ιρλανδία οφείλει τώρα να ανακτήσει τους φόρους που δεν καταβλήθηκαν από την Apple στο έδαφός της μεταξύ του 2003 και του 2014, δηλαδή ποσό 13 δισ. δολαρίων, συν τους τόκους», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ.

Το μεγάλο αυτό ποσό, περίπου 40 φορές μεγαλύτερο από την προηγούμενη γνωστή απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από εταιρεία σε τέτοια περίπτωση, θα μπορούσε να μειωθεί, αναφέρει η Επιτροπή, αν άλλες χώρες επιδιώξουν οι ίδιες περισσότερους φόρους από την αμερικανική εταιρεία.

Η Apple, που μαζί με την Ιρλανδία έχουν ήδη δηλώσει πως θα ασκήσουν έφεση επί της απόφασης, κατέβαλε φόρο ανάμεσα σε 0,005% και 1%, προσθέτει η Επιτροπή.