Ανοδικά κινούνται οι διεθνείς χρηματαγορές μετά τις μαζικές ρευστοποιήσεις της προηγούμενης συνεδρίασης. Το ευρώ συνεχίζει, πάντως, να υποχωρεί εν μέσω ανησυχιών για τον αντίκτυπο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους στις τράπεζες.

Στην Ευρώπη, οι δείκτες των χρηματιστηριακών αγορών εμφανίζουν θετικό πρόσημο. Στις 10:07 (ώρα Ελλάδος), ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχυόταν κατά 1,3% στις 962 μονάδες. Χθες, κατέγραψε απώλειες 2,4%.

«Υπάρχει πάντα κυνήγι ευκαιριών μετά την πτώση των αγορών. Αλλά θα ήταν πολύ πρώιμο να προβλέψουμε επιστροφή της εμπιστοσύνης στην αγορά», εκτίμησε στέλεχος της Generali Investments.

Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρίσκεται ο κλάδος των ορυχείων, με τις μετοχές των BHP Billiton, Anglo American Antofagasta, Rio Tinto, Xstrata και Eurasian Natural Resources να σημειώνουν άνοδο από 1,7% έως 3,6%.

Ανά την Ευρώπη, ο FTSE 100 στο Λονδίνο και ο Xetra DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύονται κατά 1,1%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι καταγράφει κέρδη 1,7%.

Με κέρδη 0,7% έκλεισε και ο δείκτης Nikkei [.N225] Σχετικά άρθρα στο Τόκιο, μετά τα χαμηλά εξαμήνου στα οποία είχε υποχωρήσει στη χθεσινή συνεδρίαση. Ο διευρυμένος δείκτης Topix υποχώρησε στις 859 μονάδες, σημειώνοντας οριακές απώλειες της τάξης του 0,1%.

Την άνοδο του Nikkei περιόρισε η διάχυτη ανησυχία για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και το τραπεζικό σύστημα, η οποία οδήγησε σε περαιτέρω υποτίμηση του ευρώ.

Την τάση που επικρατεί στις διεθνείς αγορές δεν ακολουθεί πάντως το Χ.Α., το οποίο έχει περάσει σε αρνητικό έδαφος. Στις 13:13, ο γενικός δείκτης τιμών υποχωρούσε κατά 0,52% στις 1.531,84 μονάδες, με το τζίρο να διαμορφώνεται στα 64,40 εκατομμύρια ευρώ.

Στις 10:49 (ώρα Ελλάδ0ς), η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου διαμορφωνόταν στα 1,2293 δολάρια, ενώ η ισοτιμία δολαρίου / γιεν διαμορφωνόταν στα 90,12 γιεν.

Το τρίπτυχο, Ισπανία, Κορέα και η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, κλόνισε χθες τις αγορές σε ολόκληρο τον κόσμο, υπενθυμίζοντας πόσο ευάλωτο παραμένει το επενδυτικό κλίμα.

Η Ισπανία μονοπώλησε το ενδιαφέρον για δεύτερη ημέρα, προκαλώντας ανησυχίες για τα τραπεζικά συστήματα ορισμένων κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Το επενδυτικό κλίμα δέχθηκε πλήγμα και από τις γεωπολιτικές ανησυχίες, καθώς οι επικίνδυνοι χειρισμοί στις σχέσεις μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας οδηγούν τις δύο χώρες ένα βήμα πριν από την πολεμική σύρραξη.

Οι μετοχές διολίσθησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο του 2009, ενώ το ευρώ υποχώρησε εκ νέου σε χαμηλά οκτώμισι ετών έναντι του γιεν και βρέθηκε κάτω από το 1,22 έναντι του δολαρίου.