Συγχωνεύσεις αστυνομικών τμημάτων και υπηρεσιών ώστε να φτάσουν τα 50, από 148 που είναι σήμερα, προβλέπει σχέδιο του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ. Παράλληλα επιδιώκεται και μείωση των υπηρεσιών της Τροχαίας σε 5 από 16.

Εκτιμάται πως με τον τρόπο αυτό θα αποδεσμευτούν περίπου 1.000 αστυνομικοί, που τώρα απασχολούνται σε φύλαξη κτηρίων και διοικητικές υπηρεσίες, προκειμένου να συμμετέχουν σε περιπολίες. Ταυτόχρονα επιδιώκεται και εξοικονόμηση πόρων που τώρα δαπανώνται για την ενοικίαση χώρων.

Η εισήγηση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. είναι η δημιουργία Τμημάτων με προσωπικό 150-200 αστυνομικών. Τα κτίρια δεν θα έχουν εξωτερική φρουρά, όπως είχε δεσμευτεί ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ύστερα από την επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Παρασκευής. Η φύλαξή τους θα γίνεται με κάμερες και περιπολίες αστυνομικών, στα πρότυπα των Τμημάτων στη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία.

Πάντως ένας εξορθολογισμός στον προϋπολογισμό της ΕΛΑΣ δεν θα έβλαπτε… Χαρακτηριστικό είναι πως προβλέπονται σταθερά έξοδα 700.000 ευρώ (καλά διαβάσατε…) για αποστολή και λήψη… τηλετύπων (κι εδώ καλά διαβάσατε…). Μπορεί το τέλεξ να έχει πρακτικά καταργηθεί εδώ και μια δεκαετία περίπου, ωστόσο το κονδύλι παραμένει…

Οι προτάσεις για νέα τμήματα στην Αττική