Οι προσπάθειες διατήρησης της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης καθώς και η κρίση χρέους της ευρωζώνης αλλά και των ΗΠΑ, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των εργασιών της συνόδου υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών, των επτά πλέον ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών (G7), που αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα σήμερα στη Μασσαλία.

Στη σύνοδο, στην οποία συμμετέχουν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Βρετανία, αναμένεται να συμμετάσχει και η Ρωσία, με αντικείμενο τη «Συνεργασία της Ντοβίλ», ήτοι ένα πρόγραμμα στήριξης και πιστώσεων ύψους πολλών δισ. δολαρίων προς την Αίγυπτο και την Τυνησία, που συμφωνήθηκε στη διάρκεια της τελευταίας συνόδου των G8 στη Ντοβίλ της Γαλλίας, το Μάιο.

Η σύνοδος πραγματοποιείται ενώ κορυφώνονται οι ανησυχίες σχετικά με την είσοδο των κυριοτέρων οικονομιών παγκοσμίως σε έναν νέο υφεσιακό κύκλο, όπως υποδεικνύουν στοιχεία σχετικά με την πορεία του ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες σημαντικές οικονομίες, αλλά και εκτιμήσεων ότι τα προγράμματα λιτότητας που προωθούνται σε σειρά ευρωπαϊκών κρατών θα ενισχύσουν την πορεία οικονομικής συρρίκνωσης, παγκοσμίως.

Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο υπουργοί αναμένεται να παράσχουν δεσμεύσεις σχετικά με τη την ανάληψη πρωτοβουλιών αναζωπύρωσης της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά δεν αναμένεται να παρουσιάσουν ένα κοινό σχέδιο δράσης, επισημαίνει το Γερμανικό Πρακτορείο σε σχετικό τηλεγράφημά του.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γιόργκ Άσμουσεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης βραχυπρόθεσμων μέτρων αναθέρμανσης της οικονομίας, λέγοντας ότι η ανάληψη νέου χρέους δεν αποτελεί λύση για τα προβλήματα χρέους που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη. Η Γερμανία θα κάνει την άποψη αυτή “πολύ ξεκάθαρη” στη Μασσαλία, είπε.

Εξάλλου, πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου αμερικανοί αξιωματούχοι επαναλάμβαναν τις ανησυχίες που εξέφρασε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, σχετικά με την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού τομέα στην Ευρώπη.

«Είναι “απολύτως απαραίτητο” για την Ευρώπη να επανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της», σημείωνε χαρακτηριστικά ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος, υπενθυμίζοντας ότι και οι ΗΠΑ προχώρησαν σε αντίστοιχες κινήσεις μετά την πιστωτική κρίση του 2008.

Εάν η Ευρώπη πράξει το ίδιο, τούτο θα αποτελούσε «τη σημαντικότερη συνεισφορά της στη διαδικασία της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης», πρόσθεσε.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.