Για τον Οκτώβριο του 2019 αναβάλλει ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο ‘Αμπε την αμφιλεγόμενη προγραμματισμένη αύξηση του φόρου κατανάλωσης, που επρόκειτο να εφαρμοσθεί από τον Απρίλιο του 2017, κάτι που αποτελεί μία σαφή ένδειξη ότι το μείγμα των οικονομικών πολιτικών του, αποκαλούμενων και «Abenomics» δεν μπόρεσε να αναζωογονήσει την ιαπωνική οικονομία.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη τύπου που έδωσε ο ιάπωνας ηγέτης σημείωσε ότι η αναβολή «είναι αναγκαία, όχι μόνο για τη στήριξη της ανάπτυξης της Ιαπωνίας αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας» και ότι ορισμένες αποφάσεις τις πήρε μετά τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της ομάδας των 7 (G7) που φιλοξένησε ο ίδιος την περασμένη εβδομάδα.

Ο ‘Αμπε πρόσθεσε ότι η καθυστέρηση στην αύξηση της φορολογίας είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί «μία σημαντική πτώση της εγχώριας ζήτησης», καθώς η σχεδιαζόμενη αύξηση του φόρου κατανάλωσης στο 10% «θα έπληττε ισχυρά την εγχώρια ζήτηση».

Εκτός από την αναβολή της αύξησης της φορολογίας για περίπου 2,5 χρόνια, ο ‘Αμπε δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα ετοιμάσει επιπλέον μέτρα δημοσιονομικής στήριξης το φθινόπωρο που μπορεί να φθάνουν τα 6 τρις γιεν (54 δις δολάρια).