«Με την θετική έκβαση της αξιολόγησης, ανοίγει ένα καινούριο και πιθανώς τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας για την ελληνική οικονομία και την επιχειρηματικότητα», τόνισε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος, από το βήμα του 5ου συνεδρίου Εταιρικής Διακυβέρνησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Αυτό που παραμένει ζητούμενο είναι, σύμφωνα με τον Σίμο Αναστασόπουλο, «η ανάπτυξη και στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει πολύ γρήγορα να κινηθεί η πολιτεία, ώστε προωθώντας τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις να δημιουργηθεί ανάπτυξη που αφενός μεν θα εξισορροπεί τις υφεσιακές συνέπειες των νέων δημοσιονομικών μέτρων, τα οποία είναι ιδιαίτερα επώδυνα για την επιχειρηματικότητα, αλλά και την κοινωνία και την οικονομία και από την άλλη θα δημιουργήσουν τον περιβάλλον που θα προσελκύσει επενδύσεις».

Σύμφωνα με τον πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη, να υπάρχουν σήμερα επενδύσεις, καθώς χρήματα δεν υπάρχουν από καμιά άλλη πηγή. «Αν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε αυτή την ανάπτυξη, τότε και νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν αλλά και σταθερότητα εσόδων» τόνισε ο Σίμος Αναστασόπουλος και συνέχισε: «Θεωρώ ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας σήμερα και μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι με πολύ μεγάλες προϋποθέσεις, όμως που έχουν να κάνουν με την τήρηση του πλαισίου, κυρίως με την προσπάθεια για μεταρρύθμιση της οικονομίας για να υπάρξει ανάπτυξη. Ένα μεγάλο μέρος για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας θα είναι η συνεννόηση της κυβέρνησης, της δημόσιας διοίκησης, της κοινωνίας, αλλά και των επιχειρήσεων. Σε αυτό το κομμάτι, μεγάλη βοήθεια έχουν συνέδρια σαν το σημερινό που έχουν να κάνουν με την εταιρική διακυβέρνηση, δηλαδή με κανόνες διαφάνειας, αξιοκρατίας και αξιοπιστίας των επιχειρήσεων. Αυτό θα κάνει την επιχειρηματικότητα πολύ πιο φιλική και προσιτή στον μέσο πολίτη και ελπίζω να υπάρξει η συνεννόηση μεταξύ κράτους, επιχειρήσεων και κοινωνίας, ώστε να υπάρξει συναίνεση που θα μας επιτρέψει να πάμε μπροστά».

Στόχος του συνεδρίου ήταν να παρουσιαστεί ο ρόλος της Εταιρικής Διακυβέρνησης στην αποτελεσματική και διαφανή διαχείριση των επιχειρήσεων, ο νόμος περί ελεγκτών και η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας και κανονισμού στο ελληνικό πλαίσιο, καθώς και οι εξελίξεις σε θέματα Εταιρικής Διακυβέρνησης στον τραπεζικό και ασφαλιστικό κλάδο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Παπακωστόπουλος, ανέφερε στην ομιλία του ότι είναι δύσκολη η εφαρμογή Αρχών Εταιρικής Διακυβέρνησης από τις επιχειρήσεις, όταν το περιβάλλον όπου δραστηριοποιούνται είναι μη αξιόπιστο.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Ξενοφών Αυλωνίτης, ανέφερε ότι ο όρος της Εταιρικής Διακυβέρνησης κατ’ αρχήν αφορά τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες και σκοπό έχει, μέσω της πιστής εφαρμογής αυτών των αρχών, να μεγιστοποιήσει το όφελος των μετόχων δηλαδή των ιδιοκτητών της επιχείρησης.

Μέσω αυτής της οργανωτικής διάρθρωσης και κάποιων κανόνων που πρέπει να ακολουθούνται και κυρίως, σχετίζονται με τη διαφοροποίηση αυτών που ζητούν οι μέτοχοι και αυτών που «τρέχει» η διοίκηση της εταιρείας, επιτυγχάνεται η καλύτερη λειτουργία της επιχείρησης όχι σε επίπεδο παραγωγής προϊόντος, αλλά σε επίπεδο εσωτερικής οργάνωσης και καλύτερης λειτουργίας της.

Όσον αφορά ειδικότερα στις τράπεζες και στις ασφαλιστικές εταιρείες, έχουν ιδιαίτερη νομοθεσία για τη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον Ξενοφόντα Αυλωνίτη, να έχουν ιδιαίτερους πρόσθετους κανόνες Εταιρικής Διακυβέρνησης. Για τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές, έχει έλθει ήδη η ευρωπαϊκή νομοθεσία και έχει βάλει συγκεκριμένους κανόνες, πιο αυστηρούς από τις άλλες επιχειρήσεις που ακολουθούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό.