Τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα αποτελούν ευκαιρία ανάπτυξης για την Ελλάδα και την Ευρώπη, όπως μεταξύ άλλων επισημάνθηκε απόψε σε ημερίδα με θέμα «Ευρωπαϊκά Χρηματοδοτικά Εργαλεία- Ευκαιρίες Ανάπτυξης για την Κρήτη» που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά, στο πλαίσιο των διήμερων δράσεων για την Ημέρα της Ευρώπης που ολοκληρώθηκαν στο πνευματικό κέντρο της πόλης.

Για ένα ευρύ φάσμα χρηματοδοτικών εργαλείων που περιλαμβάνονται στη νέα περίοδο των ΕΣΠΑ έκανε λόγο μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του με αφορμή την ημερίδα, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στο σύνολο των χρηματοδοτικών εργαλείων που σήμερα υπάρχουν καθώς και στον νέο αναπτυξιακό νόμο που σύντομα θα ψηφιστεί στη Βουλή και όπως είπε «επικεντρώνεται στην παραγωγική μεταστροφή της οικονομίας και στην αξιοποίηση του ανθρώπινου επιστημονικού δυναμικού της χώρας».

Παράλληλα γνωστοποίησε πως υπάρχουν και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που δίνουν έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που σύντομα θα ξεκινήσουν και στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στο «πακέτο Γιούνκερ» επισήμανε ότι αποτελεί σημαντικό μοχλό ανάπτυξης.

Απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο κ. Σταθάκης ανέφερε πως «το επίμαχο θέμα σε αυτήν τη φάση είναι να υπάρξει ένα πλήρες σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον για την οικονομία, κάτι για το οποίο θα έχει καταλυτικό ρόλο η αξιολόγηση».

Δεύτερο σημαντικό, είπε ο κ. Σταθάκης, είναι να υπάρξει μείωση επιτοκίων κάτι που θα γίνει από τη χαλάρωση που αναμένεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλα μέτρα. Επίσης είπε πως η ρύθμιση του χρέους θα μειώσει τις απαιτήσεις εξυπηρέτησής του και θα δημιουργήσει ασφάλεια στους επενδυτές.

Σε σύντομο χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζουν οι χώρες της Ευρώπης, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι «η Ευρώπη θα κάνει τα μεγάλα βήματα που πρέπει να κάνει προς πιο ισχυρή οικονομική και πολιτική ενοποίηση», τονίζοντας ότι «αυτή την κεντρική ιδέα ενισχύουμε, θέλουμε να πετύχει, πρέπει να είναι η αφορμή για ένα σημαντικό βήμα της ευρωπαϊκής ενότητας και προοπτικής με θεσμούς που θα επιλύσουν αυτά τα προβλήματα και πολιτικές που θα επιλύσουν αυτά τα προβλήματα και θα αποτελέσουν πεδίο σύγκλισης των οικονομιών και ισχυρής κοινοτικής δικαιοσύνης και συνοχής».

Στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία δίνοντας έμφαση στο «πακέτο Γιούνκερ» αναφέρθηκε μιλώντας στην ίδια εκδήλωση η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη.

Όπως ανέφερε, «η καινοτομία του είναι ότι δεν απευθύνεται σε χώρες, απευθύνεται σε έργα και δράσεις αρκεί τα έργα αυτά να έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και απόδοση που να δημιουργούν συνθήκες ανάπτυξης και θέσεις εργασίας».

Στην ομιλία της η κ. Σπυράκη υποστήριξε την ανάγκη να δημιουργηθεί και στην Ελλάδα μια εθνική αναπτυξιακή τράπεζα επενδύσεων.

Σε σύντομη τοποθέτησή του ο επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Λεωνίδας Αντωνακόπουλος επισήμανε την ανάγκη να κινηθεί ο ιδιωτικός τομέας, δήμοι και περιφέρειες, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει το «πακέτο Γιούνκερ» καθώς και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία

Στις προσπάθειες και το πρόγραμμα έργων της Περιφέρειας Κρήτης αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, τονίζοντας πως μέχρι τον Ιούνιο το 30% του προγράμματος θα είναι οριστικοποιημένο και δεσμευμένο για έργα αποχέτευσης και βιολογικούς, με στόχο μέχρι τέλος του 2016 το ποσοστό των συμβασιοποιημένων έργων να φθάσει το 50% .

«Ο στόχος μας για την επόμενη πενταετία είναι οι πόροι που θα έρθουν για την Κρήτη να ξεπερνούν το 1,5 δισ.».

Εξάλλου, τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει στην Κρήτη η δημιουργία του Βόρειου Οδικού Άξονα και να προχωρήσει η ηλεκτρική διασύνδεση του νησιού με την ηπειρωτική χώρα.