Την ανάγκη συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, λέγοντας πως η ελληνική πλευρά «το καταλαβαίνει». Παράλληλα, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως «εάν επικεντρωθούμε, θα έχουμε συμφωνία αρκετά πριν το καλοκαίρι».

Μιλώντας στο αμερικανικό CNBC, o Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως «οι Έλληνες καταλαβαίνουν πλήρως πως η εμπλοκή του ΔΝΤ είναι πολύ σημαντική για τους ευρωπαίους εταίρους». «Το ΔΝΤ μάλιστα βοηθά την Ελλάδα στο ζήτημα του χρέους, λέγοντας πως χρειάζεται ελάφρυνσή του» συμπλήρωσε.

«Χρειαζόμαστε το ΔΝΤ για να έχουμε τη σωστή ισορροπία και το αποφασιστικό πακέτο που απαιτείται» είπε ο Γ.Ντάισελμπλουμ.

«Υποσχεθήκαμε στην Ελλάδα πως εάν χρειαστεί θα κάνουμε περισσότερα για να ελαφρύνουμε το βάρος του χρέους, και αυτή η υπόσχεση ισχύει και θα πρέπει να συζητήσουμε στις επόμενες εβδομάδες τι παραπάνω χρειάζεται» τόνισε. Διαβεβαίωσε ότι μόλις «η Ελλάδα επιτύχει τους στόχους για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, της φορολογίας εισοδήματος και των ιδιωτικοποιήσεων», τότε «θα δούμε τι χρειάζεται να κάνουμε» στο ζήτημα του χρέους.

«Αυτό που δεν μπορώ να δεχθώ είναι να φύγει το ΔΝΤ, συμμετέχουν οικονομικά αλλά επί της ουσίας είναι πολύ πολύτιμοι, έχουν πολλή εμπειρία και μας κρατούν… συγκεντρωμένους, για να το πω ήπια, διασφαλίζουν πως ό,τι κάνουμε είναι αξιόπιστο και ότι τηρούμε αυτό που έχουμε συμφωνήσει» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup.