Στενεύουν τα περάσματα για την κυβέρνηση, μετά την εβδομαδιαία διακοπή των διαπραγματεύσεων μέχρι την επόμενη Δευτέρα.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Η διακοπή των διαπραγματεύσεων και οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης θα βρεθούν στο επίκεντρο της άτυπης σύσκεψης υπό τον Αλέξη Τσίπρα με στενούς συνεργάτες του και υπουργούς.

Πληροφορίες αναφέρουν από το βράδυ της Δευτέρας πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι ήδη έτοιμος να ξεκινήσει νέο γύρο επαφών με ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες προκειμένου τα καμφθούν οι διαφορές που έχουν απομείνει για το κλείσιμο της αξιολόγησης μέσα από νέο κύκλο πολιτικής διαπραγμάτευσης. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη προσέγγιση στο θέμα κυρίως των κόκκινων δανείων, για το οποίο οι θεσμοί επιμένουν σε πλήρη απελευθέρωση των πωλήσεων σε distress funds.

Οι ημερομηνίες ορόσημο πλέον για το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι μετά την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στις 15 με 17 Απριλίου, η 18 του μήνα που θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα. Από τη στιγμή της επιστροφής τους η κυβέρνηση θα έχει 96 ώρες μέχρι το προγραμματισμένο Eurogroup της 22ας Απριλίου να γεφυρώσει τις όποιες διαφορές απομένουν. Σε περίπτωση που δεν καταστεί αυτό εφικτό, υπαρκτό είναι και το σενάριο για ένα έκτακτο Eurogroup μέχρι το τέλος του μήνα με αποκλειστικό θέμα την ελληνική αξιολόγηση.

Στόχος πάντως για το Μαξίμου παραμένει το κλείσιμο μέσα στον Απρίλη και πριν το Πάσχα, με συνεργάτες του πρωθυπουργού να ξορκίζουν το ενδεχόμενο περαιτέρω παράτασης της διαδικασίας.

«Μετά από όλες αυτές τις συζητήσεις αποφασίστηκε παύση των συζητήσεων προκειμένου να αναχωρήσουμε για την Ουάσιγκτον. Συμφωνούν και οι τέσσερις θεσμοί και η κυβέρνηση ότι υπήρξε πρόοδος για ένα ισχυρό πακέτο για ολοκληρωση της συμφωνίας. Οι επικεφαλής θα επιστρέψουν τη Δευτέρα για να τελειώσει η συμφωνία λίγο πριν το Eurogroup», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Ερωτηθείς για τον αν οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στα κείμενα, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Θα καταλήξουμε στο staff level agreement λίγο πριν από το Eurogroup. Υπήρξε πολύ μεγάλη πρόοδος σε πολλά θέματα. Επειδή όμως υπάρχουν πολλά άλλα μικρά που δεν είχαμε το χρόνο να τα συζητήσουμε έγινε σε όλους μας προφανές ότι δεν ήταν δυνατόν να βγει το staff level agreement μέχρι σήμερα τα χαράματα, γιατί οι πιο πολλοί θέλουν να φύγουν αύριο να πάνε στην Ουάσιγκτον όπου αρχίζουν οι συναντήσεις».

Γιώργος Σταθάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος πάντως, θα ταξιδέψουν στην Ουάσινγκτον για την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ χωρίς τα δύο κείμενα συμφωνίας (ένα με ευρωπαϊκούς θεσμούς και ένα με το ΔΝΤ), γεγονός που κατεβάζει τον πήχη για την ελληνική πλευρά τουλάχιστον και για την έναρξη της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του χρέους. Το θέμα ωστόσο είναι δεδομένο ότι θα τεθεί μετ’ επιτάσεως από την πλευρά του Ταμείου προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Στο κυβερνητικό επιτελείο αναμένουν να δουν και τους συσχετισμούς δυνάμεων αλλά και την έκβαση της κόντρας για το πρόγραμμα μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ, προκειμένου να χαράξουν τις επόμενες κινήσεις τους με την επιστροφή του κουαρτέτου.