Μακρινή ανάμνηση θα αποτελούν σύντομα οι κερδοφόρες χρήσεις για το εγχώριο πιστωτικό σύστημα, καθώς, μετά τις ζημιές 752 εκατομμυρίων ευρώ για το 2010, οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν σε ζημιογόνο περιβάλλον για αρκετό ακόμη χρονικό διάστημα.

Κρίση χρέους και BlackRock άλλαξαν άρδην τα δεδομένα στο πιστωτικό σύστημα και ενώ μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες η πορεία των τραπεζικών εργασιών αλλά και των οικονομιών συνολικά, σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη, έδειχνε ικανή να βελιτώσει σε σύγκριση με πέρυσι, τις οικονομικές επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών, πλέον τα νέα δεδομένα οδηγούν τις ελληνικές τράπεζες σε μια μακρά περίοδο ζημιών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αξία», αναλυτές υποστηρίζουν ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί, καθώς είναι πολύ πιθανό, η BlackRock, μετά την αξιολόγηση των δανειακών χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών, να απαιτήσει το σχηματισμό νέων, υψηλότερων προβλέψεων, «εκτοξεύοντας» έτσι τις ζημιές του κλάδου.

Τα αποτελέσματα του ελέγχου της BlackRock, που θα αρχίσουν τον επόμενο μήνα και θα ολοκληρωθεί στο τέλος Δεκεμβρίου, θα αναδείξουν την ανάγκη για σχηματισμό επιπλέον προβλέψεων από το πιστωτικό σύστημα, συνολικού ύψους 10-12 δις. και, ως εκ τούτου και νέες μεγάλες ζημιές για τις τράπεζες.