Με νέα καθυστέρηση αναμένεται το «ποδαρικό» του κουαρτέτου των Θεσμών για το νέο έτος, καθώς οι πιστωτές συνεχίζουν να παίζουν το παιχνίδι των καθυστερήσεων για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Την ώρα που στο Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκουν να κλείσουν εν μέσω κοινωνικών αντιδράσεων τις εκκρεμότητες, η καθυστέρηση του ανώτερου κλιμακίου των πιστωτών χαμηλώνει τον πήχη και για το επερχόμενο Eurogroup στις αρχές του Φλεβάρη. Την ίδια ώρα συναγερμός έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο μετά τις σαφείς προειδοποιήσεις του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ για νέα έλλειψη ρευστότητας «αργά ή γρήγορα».

Οι αιτίες της νέας καθυστέρησης δεν έχουν αποσαφηνιστεί από τους Θεσμούς που ακόμα δεν έχουν τοποθετηθεί επισήμως για το προσχέδιο νόμου που έχει στείλει η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό. Ωστόσο, πέραν των διαφαινόμενων ενστάσεων για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, φόβοι εκφράζονται στο κυβερνητικό επιτελείο μετά τις διαρροές για νέες αιτιάσεις για ολική επαναφορά της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων και του λοκ άουτ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε εξάλλου χθες και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη άφησε ορθάνοιχτο το παράθυρο για «σφήνα» των εργασιακών στο ελληνικό πρόγραμμα.

Πάντως, τα τεχνικά κλιμάκια ήδη «ξεσκονίζουν» τα δημοσιονομικά στοιχεία και την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Η ελληνική πλευρά έχει να επιδείξει υπερείσπραξη εσόδων 1,9 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, κάτι που όπως τόνισε χθες και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Τρύφωνας Αλεξιάδης «δίνει δύναμη στην ελληνική πλευρά για τις διαπραγματεύσεις». Παράλληλα, στο μικροσκόπιο θα μπει και η πορεία των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και ο νόμος για τα κόκκινα δάνεια ΜμΕ και νοικοκυριών που εκκρεμεί και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.