«Παράθυρο» για θέμα ομαδικών απολύσεων και από την Κομισιόν

Δείτε τι απάντησε σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη ο Πιερ Μοσκοβισί


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10:56
26/01/2016
«Παράθυρο» για θέμα ομαδικών απολύσεων και από την Κομισιόν
3
loading

Την επανεξέταση των πλαισίων της αγοράς εργασίας προανήγγειλε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το παράθυρο για επαναφορά από την πλευρά των πιστωτών θεμάτων στα εργασιακά όπως η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και το λοκ άουτ.

Σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με την διαδικασία εκσυγχρονισμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ο κ. Μοσκοβισί απαντά εξαιρετικά γενικόλογα και αποφεύγει να δώσει λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο η Κομισιόν «θα εγγυηθεί ότι θα γίνουν απόλυτα σεβαστές οι δεσμεύσεις της κοινοτικής νομοθεσίας» στο ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο η Κομισιόν στην απάντησή της σημειώνει πως η διαδικασία επανεξέτασης των συλλογικών συμβάσεων, των απεργιακών κινητοποιήσεων και των συλλογικών απολύσεων, «θα επωφεληθεί από διδάγματα άλλων χωρών και θα πραγματοποιηθεί με σκοπό την επίτευξη βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης για την επίτευξη των στόχων ανταγωνιστικότητας, απασχόλησης και κατανομής του εισοδήματος».

Επιπλέον, ο Πιερ Μοσκοβισί διαβεβαίωσε ότι στη διαδικασία διαβούλευσης θα συμμετάσχουν τόσο ελληνικές και ευρωπαϊκές οργανώσεις κοινωνικών εταίρων, όσο και σχετικοί διεθνείς οργανισμοί, όπως η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας και ο ΟΟΣΑ

Συνέχισε λέγοντας πως είναι σημαντική η «επίτευξη συναντίληψης σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά εργασίας και συντονισμού των προσπαθειών προσαρμογής σε ολόκληρη την οικονομία» ενώ επιπλέον δηλώνει πως η Κομισιόν «είναι δεκτική σε προσπάθειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν την αντιπροσωπευτικότητα των κοινωνικών εταίρων και να δημιουργήσουν υποστηρικτικούς θεσμούς κοινωνικού διαλόγου σε διάφορα επίπεδα».

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε θέσει με ερώτησή του προς την Κομισιόν το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα πλαίσια του Ελληνικού Προγράμματος καθώς και το θέμα της εφαρμογής των βέλτιστων διεθνών και ευρωπαϊκών πρακτικών.

Επικαλούμενος τις δεσμεύσεις των ευρωπαϊκών συνθηκών καθώς και την Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, ο κ. Παπαδημούλης ρωτάει την Κομισιόν για το ποια είναι η επίσημη θέση της αναφορικά με το καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων στην Ελλάδα καθώς και ζητάει πληροφορίες για τις βέλτιστες πρακτικές συλλογικών διαπραγματεύσεων σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής καταλήγει ρωτώντας τον Αρμόδιο Επίτροπο, «με ποιο τρόπο θα συμμετέχουν οι κοινωνικοί εταίροι στις διαδικασίες ανάλυσης και εκσυγχρονισμού της ελληνικής αγοράς εργασίας και των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

 

 

 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar Γιώργος1981

  Τα χειρότερα μέτρα που αφορούν εργασιακά θα περάσουν με αυτή την κυβέρνηση ...

 2. avatar daidalos

  Με οικονομικούς όρους ομαδικές απολύσεις = ομαδικές προσλήψεις

 3. avatar κανενας

  Θελουν να διωξουν τους εργαζομενους που ειναι με παλιες καλες συμβασεις εργασιας χωρις αποζημιοσεις και δικαιωματα και στη θεση τους να παρουν φτηνους εργαζομενους των 500 ευρω και χωρις δικαιωματα
  ΖΗΤΩ Η ΕΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΟ ΖΗΤΩ

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει