Δημόσια συζήτηση επί του ασφαλιστικού του ιδίου με τον επικεφαλής της τρόικας κύριο Κοστέλο στο πλαίσιο της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου ζήτησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος από τον επικεφαλής της επιτροπής. «Θα πρέπει να ενημερωθεί δημόσια όλη η Ευρώπη» είπε ο υπουργός σε σημερινή συνέντευξη τύπου.

Ο κύριος Κατρούγκαλος διευκρίνισε ότι όσοι πληρώνονται με μπλοκάκια θα καταβάλουν οι ίδιοι το 6,5% της ασφαλιστικής εισφοράς ενώ το υπόλοιπο 13,5% θα καταβάλλεται από τους εργοδότες τους.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες είπε ότι θα γίνουν δεκτές όσες βελτιώσεις προταθούν και είναι δίκαιες αλλά δεν μπορούν να ευνοηθούν διάφοροι κλάδοι. Αυτό είπε και στους εκπροσώπους των δικηγόρων που τον επισκέφθηκαν. «Δεν μπορώ πρόσθεσε όταν κάνω τέτοιο άλμα με τις εισφορές των αγροτών να ευνοήσω τον δικό μου επαγγελματικό κλάδο», είπε.

«Για πρώτη φορά θα έχουμε συνταξιούχους μίας ταχύτητας» τόνισε ο υπουργός Γ. Κατρούγκαλος, στην αρχή της συνέντευξης Τύπου για το Ασφαλιστικό, προσθέτοντας ότι το μνημόνιο, ο στρεβλός χαρακτήρας του συστήματος και το PSI, είναι οι τρεις βασικοί λόγοι για τους οποίους απαιτούνται οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό.

Ο υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για παραπληροφόρηση στο θέμα των αλλαγών και διαβεβαίωσε ότι θα υπάρχει ειδική μέριμνα για κατηγορίες, όπως τα «μπλοκάκια» κ.λπ. Επίσης, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι θα έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, με τον οποίο θα εξετάσουν από κοινού το “πάντρεμα” του ασφαλιστικού με το φορολογικό.

Για τις επαφές που ξεκινά στην ΕΕ, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι αυτό γίνεται γιατί το Ασφαλιστικό είναι εθνικό θέμα, αλλά και ευρωπαϊκό.