Μπορεί τους τελευταίους 18 μήνες το πρέσινγκ προς τις τράπεζες για κινήσεις συγκέντρωσης του κλάδου να είναι συνεχές, ωστόσο φαίνεται ότι οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες και στο επόμενο διάστημα όλοι αναμένουν εξελίξεις.
Με κεντρικό άξονα την έλλειψη ρευστότητας και τις συνέπειες που αυτή έχει στη λειτουργία των ιδρυμάτων, οι τραπεζίτες προετοιμάζονται για ένα καυτό δίμηνο, που εκτιμάται ότι θα αλλάξει τον τραπεζικό χάρτη της χώρας.
Όπως γράφει σήμερα το «Κεφάλαιο», οι καταλύτες που θα πυροδοτήσουν το ντόμινο των εξελίξεων είναι 4:

– Βασικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις και τις επιλογές θα παίξει, προφανώς, το θέμα της ρευστότητας και πάγιος στόχος της σταδιακής απεξάρτησης από την αιγίδα της ΕΚΤ.
– Το πρόβλημα των κεφαλαίων θα ενταθεί από τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα ανακύκλωσης του ελληνικού χρέους.
– Ισχυρές πιέσεις αναμένεται να ασκηθούν προς τις τράπεζες και από την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος να διενεργήσει stress tests με τη βοήθεια του οίκου Βlackrock, ακολουθώντας παρόμοια πρακτική με της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας. Ο διεθνής οίκος θα έχει απεριόριστη πρόσβαση στα στοιχεία όλων των τραπεζών και θα ελέγξει κυρίως τα δάνεια, αναζητώντας στοιχεία για το αν οι προβλέψεις που έχουν λάβει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανταποκρίνονται στις επισφάλειες που εμφανίζονται στα χαρτοφυλάκιά τους.
– Ένας τέταρτος, αλλά ενδεχομένως εξαιρετικά σημαντικός καταλύτης μπορεί να αποδειχθεί και το γεγονός των εξαιρετικά χαμηλών αποτιμήσεων, που σε συνδυασμό με το σταθερό περιβάλλον που δημιουργεί το ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης, μπορεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον ξένων τραπεζών για αναζήτηση ευκαιριών επί ελληνικού εδάφους.