Σε αναγκαστική είσπραξη εισφορών από 437 μεγαλοοφειλέτες προχωρά η κυβέρνηση, με βάση τα όσα είπε σήμερα στη Βουλή ο Γιώργος Κουτρουμάνης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, οι συγκεκριμένοι υπόχρεοι οφείλουν πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ ο καθένας σε ασφαλιστικές εισφορές και έχουν ήδη παραλάβει ατομικές ειδοποιήσεις ώστε να προσέλθουν εντός πέντε ημερών και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τα ταμεία.

«Είμαστε επιεικείς ως προς το ποσό της οφειλής, αλλά δεν θα δείξουμε καμία ανοχή σε όσους δεν θα ανταποκριθούν σε αυτή τη ρύθμιση. Θα εφαρμόσουμε τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης εισφορών», διαβεβαίωσε ο κ. Κουτρουμάνης.

Ωστόσο εκτός ρύθμισης παραμένουν ακόμα 101.000 επιχειρήσεις ενώ αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που λειτουργούν για πολλά χρόνια και δεν έχουν καταβάλει ποτέ ασφαλιστικές εισφορές.

Οσον αφορά πάντως το 2010, ο στόχος που είχε τεθεί για την είσπραξη των οφειλόμενων υπερκαλύφθηκε καθώς αντί για 750 εκατομμύρια ευρώ εισπράχθηκαν τελικά 940 εκατομμύρια.

Για το 2011 ο πήχης έχει τεθεί στο 1.150 δισ. ευρώ, αλλά όπως δήλωσε ο κ. Κουτρουμάνης και φέτος είναι απαραίτητο ένα πλεόνασμα 200-250 εκατομμυρίων ευρώ λόγω μεγαλύτερων απωλειών.

Η εισπραξιμότητα είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή τα ταμεία, τόνισε ο υπουργός καθώς καταγράφονται σημαντικές απώλειες εξαιτίας της αύξησης της ανεργίας, της μείωσης των μισθών και της γενικότερης ύφεσης.

Εκτιμάται μάλιστα ότι οι οφειλές προς τα ταμεία μπορεί να αγγίξουν και τα 13 δις από τα 11 που είναι τώρα. Αναλυτικά, 6,15 δις οφείλονται στο ΙΚΑ, 3,7 δισ. στον ΟΑΕΕ και το υπόλοιπο ποσό προς λοιπά ταμεία, τη στιγμή που χρειάζονται 32 δις ευρώ για την πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων.