Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπως και αυτά της Τουρκίας και της Ρωσίας, σημειώνουν σημαντικές απώλειες, μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι κατέρριψε πολεμικό αεροπλάνο που παραβίασε τον εναέριο χώρο της κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx Europe 600 σημειώνει πτώση 1,6%.

Απώλειες μεγαλύτερες από το 1% καταγράφουν οι δείκτες των τριών μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων της Φρανκφούρτης (-1,10% ο DAX), του Παρισιού (-1,60% o CAC 40) και του Λονδίνου (-1% ο FTSE 100).

Ο δείκτης BIST 100 του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης σημείωνε απώλειες 1,6% μετά την είδηση για την κατάρριψη του μαχητικού και η τουρκική λίρα υποχωρούσε 0,6% έναντι του δολαρίου.

Πτώση σημείωναν και οι ρωσικές μετοχές, όπως και το ρούβλι, το οποίο σήμερα το πρωί ενισχύθηκε αρχικά λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου. Πριν από λίγο, όμως, το δολάριο ανατιμάτο κατά 0,8% έναντι του ρωσικού νομίσματος στα 66,32 ρούβλια.

Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ αυξήθηκε κατά 1,3% στα 45,39 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω ανησυχιών για την επίπτωση μίας περαιτέρω κλιμάκωσης της αναταραχής στη Μέση Ανατολή. Οι προθεσμιακές τιμές των αμερικανικών μετοχών υποδήλωναν ότι ο δείκτης S&P 500 θα ανοίξει με πτώση 0,5%.

«Μπορεί να δει κανείς, γιατί οι αγορές σείονται. Υπάρχει ήδη πολύ ένταση στη Μέση Ανατολή και αυτό αποτελεί μία πρόσθετη πηγή που δεν θέλουμε να δούμε», δήλωσε αναλυτής επενδύσεων στην εταιρεία Russell Investments.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.