Μήνυμα για άμεση επίσπευση κάλυψης όλων των εκκρεμοτήτων στα προαπαιτούμενα μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας έστειλε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η Ελλάδα να έχει ολοκληρώσει μεγάλο μέρος των 49 προαπαιτούμενων μέχρι το Eurogroup» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι το eurogroup της Δευτέρας θα δώσει θετικό σήμα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης των 2 δις και ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 η Ελλάδα θα περάσει στην ανάπτυξη.

«Δεν ήταν εύκολοι οι πρώτοι 6 μήνες. Τώρα η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ καλή. Δεν δουλεύουμε για Grexit. Δουλεύουμε για μια δυνατή Ελλάδα εντός της ευρωζωνης. Στόχος η επιτυχία του προγράμματος. Έχουμε εισέλθει σε νέα φάση. Αν μπορούμε σε κάθε βήμα να δουλέψουμε μαζί, θα χτίσουμε μια θετική ιστορία. Ας μην ψάχνουμε για ενόχους Έγιναν κάποια λάθη. Τώρα ας προχωρήσουμε» τόνισε.

Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είπε ότι η γνωστοποίηση των κεφαλαιακών αναγκών αποτελεί σημαντικό βήμα και δείχνει ότι έχει ανοίξει ο δρόμος.

Αναφερόμενος στο μεγάλο αγκάθι της διαπραγμάτευσης, τα κόκκινα δάνεια, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε πως «συμφωνούμε να προστατέψουμε τους πιο ευάλωτους, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να βρούμε λύση για εκείνους που πτωχεύουν για να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους», προεξοφλώντας ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να καταλήξει σε έναν καλό συμβιβασμό με τους διεθνείς πιστωτές της.  «Θα βρούμε τον συμβιβασμό ώστε να μην διακινδυνέψουμε τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα να γίνει κτήμα μια κουλτούρα πληρωμής» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις Μοσκοβισί για τα κόκκινα δάνεια έρχονται την ώρα που το θέμα αποτελεί τη διακεκαυμένη ζώνη στην οποία δεν θέλει να μπει η κυβέρνηση που τα χαρακτηρίζει «κόκκινη γραμμή», ενώ οι πιστωτές διαμηνύουν πως δεν πρόκειται να γίνει ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αν δεν βρεθεί λύση από την ελληνική κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς στα ενυπόθηκα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

«Η Ελλάδα μπορεί να χτίσει ξανά την οικονομία της. Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούν να επιστρέψουν οι επενδύσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί, ο οποίος νωρίτερα το πρωί είχε συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς της χώρας και τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη ριζικής μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό και επεσήμανε ότι και η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει τη βούληση για παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό.

Πέραν τούτων, ο κ. Μοσκοβισί έστειλε μήνυμα και προς τους Ευρωπαίους ηγέτες υποστηρίζοντας ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος με έναν φιλόδοξο και ρεαλιστικό τρόπο.

Αναφερόμενος στην εμπλοκή με το ΔΝΤ που αρνείται να μετέχει στο πρόγραμμα εάν δεν υπάρχει σαφής δέσμευση για τη βιωσιμότητα του χρέους, ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε πως σχετική συζήτηση πρέπει να οδηγήσει σε μία έκβαση που θα είναι αποδεκτή από όλες τις πλευρές, ώστε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να αποφασίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, υπενθυμίζοντας ότι η ελάφρυνση του χρέους αποτελεί «δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας για αυτό και πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για την αποκατάστασή του».