Mέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου πρέπει να υλοποιηθούν έξι αποκρατικοποιήσεις και άλλες 17 μέχρι το τέλος του 2011, που θα αποδώσουν συνολικά 5 δισ. ευρώ ή 2,2% του ΑΕΠ.

Με αυτό το σφιχτό χρονοδιάγραμμα ξεκίνησε και επισήμως η λειτουργία του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ενώ χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου για να δώσει τις βασικές κατευθύνσεις.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο, ο Οργανισμός Αποκρατικοποιήσεων καλείται να υλοποιήσει τις αποκρατικοποιήσεις της ΕΥΑΘ, του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», του ΟΠΑΠ (επέκταση σύμβασης και νέες άδειες παιχνιδιών), του ΟΛΘ και των Κρατικών Λαχείων.

Το συνολικό ποσό που θα εισπραχθεί από το Δημόσιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, από τις συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις, φτάνει τα 1,3 δισ. ευρώ, ή 1,7 δισ. ευρώ, με τα 400 εκατ. ευρώ του ΟΤΕ.

Σε ό,τι αφορά την Εταιρία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης Α.Ε., μέχρι τον Σεπτέμβριο θα διατεθεί μειοψηφικό πακέτο 40% των μετοχών της, ενώ περαιτέρω το ποσοστό του Δημοσίου αναμένεται να πωληθεί σε στρατηγικό επενδυτή το δ΄ τρίμηνο του 2012.

Για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών το Δημόσιο προωθεί την επέκταση της σύμβασης εντός του γ΄ τριμήνου του 2011. Σε δεύτερη φάση, μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2012, θα προχωρήσει σε πώληση ποσοστού τουλάχιστον 21% των μετοχών που κατέχει, μέσω είτε εισαγωγής του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο Αθηνών ή μέσω πώλησης σε ιδιώτες.

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η πώληση ποσοστού 23,3% των μετοχών που σήμερα κατέχει το Δημόσιο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, από το 74% που ελέγχει σήμερα το Δημόσιο.