Το παρασκήνιο της πολύμηνης διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές περιγράφει ένα γαλλογερμανικό ντοκιμαντέρ, στο οποίο μίλησαν οι πρωταγωνιστές του δράματος.

«Αναρωτιέμαι κάποιες φορές, αλλά όχι πραγματικά, εάν η ελληνική κυβέρνηση ήταν μια κυβέρνηση κυνική. Είναι ένα εκπληκτικό κατόρθωμα από τη μία οι Έλληνες να απορρίπτουν ένα κείμενο με φόντο μια αντιευρωπαϊκή προπαγάνδα και έναν μήνα αργότερα η ελληνική κυβέρνηση να προτείνει ένα κείμενο πολύ πιο σκληρό από αυτό που απέρριψε ο ελληνικός λαός. Είναι ένα πραγματικό κατόρθωμα», δηλώνει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος υπογράμμισε ότι «ποτέ δεν κατάλαβα τη στρατηγική της Ελλάδας».

Από τη μεριά του, ο ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, εκτιμά πως «ήθελαν να μας οδηγήσουν ως το τέλος του Ιουνίου με το ρολόι στο χέρι ελπίζοντας το Grexit να μας τρομάξει αρκετά ώστε να κάνουμε υποχωρήσεις στο χρέος και σε κάποιες εμβληματικές μεταρρυθμίσεις.

«Αυτή ήταν η στρατηγική τους και ο Βαρουφάκης ήταν εδώ για να μην διαπραγματευτεί», σημειώνει ο ίδιος, όπως μετέδωσε και το Mega.

Για το ζήτημα ενός εθελοντικού Grexit μίλησε και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Η καλύτερη λύση για την Ελλάδα θα ήταν να βγει από το ευρώ για συγκεκριμένο διάστημα και στη συνέχεια να επανέλθει. Σε αυτό το ζήτημα 15 υπ. Οικονομικών είχαν την ίδια άποψη που ήταν και δικιά μου».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.