«Ένας μήνας για να πείσει τους πιστωτές» είναι ο τίτλος σημερινή ανταπόκρισης της βελγικής εφημερίδας LE SOIR από την Αθήνα που αναφέρεται στις εξελίξεις στην Ελλάδα μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και περιγράφει τα αμέσως επόμενα βήματα της νέας κυβέρνησης.

Όσον αφορά το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ, η εφημερίδα σχολιάζει ότι η είσοδος των ΑΝΕΛ στη Βουλή (παρά τις αντίθετες προβλέψεις των δημοσκοπήσεων) αποτέλεσε ένα ανέλπιστο δώρο για τον Αλέξη Τσίπρα, δίνοντάς του την ευκαιρία να συνεχίσει το έργο του ακριβώς από εκεί που το άφησε στις 20 Αυγούστου, έχοντας μάλιστα απαλλαγεί από την αριστερή συνιστώσα, η οποία τον έφερνε σε δύσκολη θέση. Η εφημερίδα δεν παραλείπει μάλιστα να επισημάνει ότι το κόμμα του Π. Καμμένου, αν και εθνικιστικό δεξιό, υπήρξε ένας πιστός και πειθαρχημένος κυβερνητικός εταίρος, υπερψηφίζοντας ακόμα και το νόμο για την ιθαγένεια των παιδιών των μεταναστών δεύτερης γενιάς.

Στη συνέχεια η εφημερίδα αναφέρεται στην επικείμενη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για την Προσφυγική κρίση, αλλά και στα όσα πρέπει να γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα, με πιο επείγουσας σημασίας την εφαρμογή των πρώτων μέτρων λιτότητας που προβλέπονται στο νέο μνημόνιο και την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Η εφημερίδα καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση Τσίπρα έχει επενδύσει πολλά στο ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους και ο πρωθυπουργός προετοιμάζεται να ανοίξει τη συζήτηση, όντας μάλιστα ενδυναμωμένος ύστερα από την τρίτη συνεχόμενη ισχυρή λαϊκή εντολή σε διάστημα μικρότερο των οχτώ μηνών, παρόλο που δεν είναι σίγουρο ότι οι πιστωτές θα κάνουν σεβαστό το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, αφού έχουν ήδη αρχίσει να δηλώνουν ανεπίσημα ότι η αξιολόγηση θα έπρεπε να κρατήσει περισσότερο από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί.