Ανήμερα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των πανευρωπαϊκών τεστ αντοχής στις τράπεζες, Παρασκευή 23 Ιουλίου, αναμένεται η σύγκληση της διυπουργικής επιτροπής με αντικείμενο την πρόσληψη των δύο συμβούλων που θα αναλάβουν το έργο αξιολόγησης της πρότασης της Τράπεζας Πειραιώς για Αγροτική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αλλά και την αποτίμηση της περιουσίας του Δημοσίου στις τράπεζες.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests που, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται αρνητικά για την Αγροτική Τράπεζα λόγω χαμηλών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας, «δικαιώνει» τις εισηγήσεις του διοικητή της κ. Θ. Πανταλάκη προς την κυβέρνηση εδώ και τέσσερις μήνες.

Πέραν της τετραπλής συγχώνευσης Αγροτικής – Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου – Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων – Τράπεζας Αττικής που έχει εισηγηθεί στην κυβέρνηση από την ανάληψη των καθηκόντων του στην ΑΤΕ ο κ. Πανταλάκης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει επίσης θέσει την ανάγκη αύξησης κεφαλαίου 400 – 450 εκατ. ευρώ σε συνδυασμό με μετατροπή σε κοινές των προνομιούχων μετοχών που είχε εκδώσει η ΑΤΕ υπέρ του Δημοσίου, συμμετέχοντας στο πακέτο στήριξης των 28 δισ. ευρώ. Με τη συμμετοχή της αυτή, η Αγροτική είχε λάβει κρατική στήριξη 675 εκατ. ευρώ.

Στη συνάντηση που είχε ο κ. Πανταλάκης το μεσημέρι της Τετάρτης με τον υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου, οι προτάσεις αυτές ξανατέθηκαν στο τραπέζι και συζητήθηκαν οι προοπτικές της Αγροτικής Τράπεζας στο πλαίσιο της ευρύτερης αναπτυξιακής στρατηγικής που επιθυμεί να ακολουθήσει η κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι παρά το γεγονός της ένδειας κεφαλαίων που οφείλεται στην πολιτική υψηλών προβλέψεων που έχει ακολουθήσει η διοίκηση Πανταλάκη, η Αγροτική Τράπεζα έχει το πλεονέκτημα να είναι μία τράπεζα στην οποία πλέον τα «σκουπίδια δεν κρύβονται κάτω από το χαλί».

Το α΄ τρίμηνο του 2010 τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων της τράπεζας ενισχύθηκαν στα 79 εκατ. ευρώ από 48,2 εκατ. το α΄ τρίμηνο του 2009 (αύξηση 63,7%) και η επέκταση των χαρτοφυλακίων δανείων και καταθέσεων ανήλθε σε επίπεδα άνω του ρυθμού αύξησης της αγοράς (συνολικές χορηγήσεις αύξηση 6,1% έναντι αύξησης αγοράς 3,5%, δάνεια προς νοικοκυριά αύξηση 10,6% έναντι αύξησης της αγοράς 2,7%, καταθέσεις αύξηση 6,2% έναντι μείωσης 1,3% στην υπόλοιπη αγορά).

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψιν το περιβάλλον για τα επόμενα χρόνια, η διοίκηση της τράπεζας αποφάσισε να διατηρήσει τα αυστηρά κριτήρια εκτίμησης των κινδύνων, αναγνωρίζοντας προβλέψεις απομείωσης 95,9 εκατ. ευρώ. Ως συνέπεια τα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε ζημία 37,4 εκατ. ευρώ από κέρδη 37,3 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2009.

Την πολιτική που έχει ακολουθηθεί στην Αγροτική Τράπεζα εξήγησε στον υπουργό κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ο κ. Πανταλάκης, αφήνοντας στην κυβέρνηση την κρίση για το τι θα είναι πιο συμφέρον να γίνει στην περίπτωση της τράπεζας.

Οι εξελίξεις σε κάθε περίπτωση θα είναι άμεσες, αφού εάν η Αγροτική δεν περάσει τη βάση στα πανευρωπαϊκά τεστ αντοχής, ο υπουργός Οικονομικών υποχρεούται να καλέσει τον βασικό μέτοχό της, δηλαδή το ίδιο το Δημόσιο, να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Και τότε θα φανεί αν προχωράει η πρόταση Πανταλάκη ή αν στην Αγροτική μπαίνει πωλητήριο…

Πηγή: capital.gr/ Της Νένας Μαλλιάρα